MedicalStudent.ro

Sunday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Stiri medicale Prof. Mihai Lucan: În transplant, decizia medicației originale sau generice trebuie să aparțină medicului. Ordin de Ministru separat pentru medicația imunosupresoare a pacienților transplantați

Prof. Mihai Lucan: În transplant, decizia medicației originale sau generice trebuie să aparțină medicului. Ordin de Ministru separat pentru medicația imunosupresoare a pacienților transplantați

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Schimbarea medicației imunosupresoare pentru pacienții cu transplant de la produsele originale la medicamentele generice, consecutiv modificărilor produse în modalitatea de calcul a medicamentelor de pe lista C2, trebuie inițiată doar de medicul pacientului respectiv și trebuie să țină seama în primul rând de pacient și de scopul final al menținerii grefei acestuia, și nu trebuie dictată exclusiv de calcule economice, a spus prof. Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie și Transplant de la Cluj-Napoca, cu prilejul unui simpozion care a reunit sâmbătă, la Cluj-Napoca, peste 160 de pacienți cu transplant renal și specialiști în domeniu.

“Ca urmare a unor indicații și a unor măsuri economice multe dintre medicamentele pe care le-ați luat vor trebui înlocuite cu generice. Împreună am trecut prin momente grele, nu vă putem lăsa singuri în această junglă economico-financiară, trebuie să găsim împreună cele mai bune variante de tratament și soluții ca să nu evoluați cu complicații”, a declarat profesorul Lucan adresându-se pacienților. “Schimbarea unui produs de firmă cu unul generic trebuie decisă doar de medicul care a inițiat terapia – orice schimbare trebuie urmărită îndeaproape, pentru că fereastra terapeutică e foarte îngustă”, a adăugat Lucan.  

Profesorul Lucan a arătat că sunt necesare studii de bioechivalență care să stea la baza licențierii medicamentelor generice, ghiduri și protocoale terapeutice care există în străinătate, dar nu încă și la noi, care să stabilească conduita de tratament și să susțină decizia de a utilza medicamentele generice la pacienții cu transplant, în relație cu riscul de rejet al acestora. Potrivit prof. Mihai Lucan, ghidurile din Olanda, Marea Britanie și Statele Unite stabilesc că medicația imunosupresoare generică este indicată în primul rând pacienților noi și celor cu risc imunologic scăzut (care au grefe de la donator viu, înrudit, cu o mare compatibilitate imunologică), și trebuie corelată cu o monitorizare atentă a pacienților.

“Nu putem schimba fără discernământ un imunosupresor cu un echivalent generic pentru că poate duce la rejet acut. În România nu există ghiduri pentru asemenea schimbare, medicația nu poate fi schimbată decât la anumite categorii de pacienți, în special pacienții noi, iar schimbarea imunosupresoarelor necesită monitorizare suplimentară”, a concluzionat prof. Lucan.

În România incidența și prevalența insuficienței renale cronice sunt similare cu ale Austriei, dar se fac de cinci ori mai puține transplanturi decât în Austria. La cinci ani, transplantul are de trei ori supravieșuirea și eficiența unui program de dializă. “E de trei ori mai ieftin să faci transplant decât dializă”, a subliniat prof. Lucan. Riscul de a pierde grefa este între 5 și 10%, și pentru că marja între toxicitate și eficiență e foarte îngustă.

Ordin de Ministru special pentru medicația imunosupresoare

Prezent la Simpozionul de la Cluj-Napoca, Cristian Anton Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus că în foarte scurt timp – o săptămână - Ministerul va elabora un act normativ – un Ordin de Ministru – “care să arate foarte limpede cine trebuie să beneficieze de generice și în ce condiții”.
“E o onoare pentru mine să mă aflu în fața unor luptători cu viața. Discuția asta n-ar fi avut loc dacă nu s-ar fi modificat lista C2, care este foarte amplă. Medicamentele imunosupresoare pe care le utilizați sunt foarte puține. Cred că putem face astfel încât să asigurăm acest tratament deoarece sunteți pacienți cunoscuți, înregistrați, urmăriți de medici care prescriu terapia adecvată”, a spus Irimie.

El a menționat că Ministerul are în vedere elaborarea unor ghiduri în domeniu, “care să fie respectate de toată lumea” și controlul costurilor, care se poate face cu ușurință în cazul pacienților cu transplant. “Pe noi ne interesează că în unele specialități, și nu mă refer la transplant, costurile au crescut și de patru ori în condițiile în care numărul de pacienți e la fel sau chiar a scăzut”, a punctat Irimie.

“Dat fiind situațiile dvs. bine definite, terapeutica la fel și costurile bine definite cred că putem elabora un Ordin de Ministru special astfel încât să nu lăsăm la îndemâna nespecialiștilor aceste situații. Și asta o putem face foarte repede înaintând concluziile acestei întâlniri – vom putea elabora un ordin foarte repede și limpede care să arate cine trebuie să beneficieze de generice și în ce condiții”, a conchis reprezentantul Ministerului Sănătății. 


Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Alte stiri:

Medicii din CFMR nu intra in greva
Astazi, spitalele vor asigura doar o treime din activitate, intrucat personalul medical a declansat greva. Peste 120.000 de salariati din sistemul sanitar si-au anuntat participarea. Cu toate acestea, nu toti medicii adera la aceasta forma de protest a celor peste 750.000
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro