Anterior efectele protectoare ale legumelor au fost atribuite continutului in antioxidanti.
Profesorul Ahluwalia si echipa sa a descoperit ca la pacientii sanatosi tensiunea a scazut in doar o ora de la consumarea sucului, inregistrand un varf la 3-4 ore dupa ingerare. Un grad de reducere a continuat sa fie observat pana la 24 ore. Scaderea tensiunii se datoreaza formarii de nitriti din nitratii continuti in suc.
Nitratul din suc este convertit in nitrit , prin saliva, de catre bacterii bucale. Saliva ce contine nitritul este inghitita, si in mediul acid al stomacului este fie convertita in oxid nitric, fie reintra in circulatie ca nitrit. Timpul de varf al reducerii tensiunii a fost corelat cu aparitia si nivelele de varf ale nitritului in circulatie, efect ce a fost absent intr-un al doilea grup de voluntari care nu au inghitit saliva in timp ce ingerau sucul si timp de trei ore de la consum.
Mai mult de 25% din populatia adulta a lumii este hipertensiva, si s-a estimat o crestere la 29% pana in 2025. In plus, hipertensiunea determina 50% din bolile coronariene si aproximativ 75% din infarcturi.
In concluzie, profesor Ahluwalia afirma : “Studiul acesta sugereaza ca a consuma suc de sfecla sau de alte legume bogate in nitrati, ar putea fi o simpla cale de a mentine un sistem cardiovascular sanatos si ar putea, de asemenea, reprezenta o alta abordare a luptei impotriva tensiunii arteriale”
www.medicalnewstoday.com
www.hyper.ahajournals.org
< Anterior | Urmator > |
---|