MedicalStudent.ro

Wednesday
May 01st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Fitoterapie Efectele diferentiale ale vinurilor rosii si albe asupra dezvoltarii aterosclerozei

Efectele diferentiale ale vinurilor rosii si albe asupra dezvoltarii aterosclerozei

Evaluare articol: / 23
Cel mai slabCel mai bun 

Vin rosu vs. vin albTrombocitele joaca un rol critic in patogeneza aterosclerozei; se presupune ca anumiti constituenti ai vinurilor rosii sau albe pot inhiba semnalele BPDGFR si raspunsurile celulare PDGF-dependente in celulele musculare netede vasculare (VSMC). Se incearca sa se asocieze valoarea cantitativa a constituentilor si efectele diferentiale a vinurilor rosii si albe in procedurile specifice performate in timpul producerii vinurilor.

Constatari principale

Concentratia tuturor vinurilor rosii dependent inhiba fosforilarea tirozinei ligand-indusa a PDGFR, in aval semnalizand evenimente ca activarea proteinelor mitogene (MAP), activarea kinaselor (Erk 1/2) si inductia imediata a genelor timpurii (Egr-1, c-fos), si raspunsurile celulare PDGF-induse, in timp ce toate vinurile albe nu au nici un efect.

In concentratii atinse dupa consumarea de alcool la oameni, toate vinurile rosii aproape distrug proliferarea si migrarea VSMC, PDGF-dependenta. Vinurile rosii de asemenea inhiba fosforilarea PDGFR in tesutul vascular si in celulele musculare netede in arterele coronare.

Analiza cantitativa a tuturor vinurilor testate si a diferitelor mostre colectate la diferite perioade de timp (zilele 0-16) a fermentatiei zdrobiturii, care este infaptuita doar pentru vinurile rosii, a dezvaluit ca flavonoizii familiei catechin, care inhiba puternic semnalele PDGFR, sunt extrasi din semintele si pielea de strugure in timpul acestui proces si astfel se acumuleaza specific in vinul rosu. Acumularea de flavonoizi coreleaza cu puternica capacitate inhibitorie a vinurilor rosii asupra semnalului PDGFR. Deasemenea, aceasta procedura poate fi imitata prin incubarea vinurilor cu seminte de strugure zdrobite. Vinurile albe imbogatite cu flavonoizi deasemenea inhiba PDGFR la fel de puternic ca vinurile rosii. Dar aceasta imbogatire a vinurilor albe nu are loc in conditii normale.

Concluzii si importanta

Datele rezumate aduc evidente referitor la constituentii nonalcoolici a vinurilor rosii care se acumuleaza in timpul fermentatiei si se comporta ca inhibitori puternici a semnalului PDGFR si a raspunsurior celulare in VSMC, PDGF-dependente. Semnalele initiate de PDGFR joaca un rol important in dezvoltarea vasculara si patogeneza aterosclerozei. Migrarea si proliferarea VSMC, PDGF-dependenta, sunt pasi critici in timpul aterosclerozei. Astfel, inhibarea semnalelor PDGFR de catre flavonoizii vinurilor rosii, ofera o explicare moleculara a fenomenului: consumarea moderata de vin protejeza de ateroscleroza.

Unele studii epidemiologice au demonstrat ca un consuma moderat de vin este invers legat cu mortalitatea cardiovasculara. Consumul marit de vin al populatiei franceze este considerat ca o explicatie a ratei scazute a mortalitatii de boli cardiovasculare in Franta in comparatie cu alte tari europene. Totusi, aceste studii nu fac diferenta intre vinurile rosii si albe, si mecanismul molecular ce fundamenteaza aceasta “ipoteza vin-CAD” ramine elusiv.

Analiza vinului a dezvaluit ca vinul rosu contine mult mai multi flavonoizi, in particular catechin si derivatii sai ca epicatechin si procyanidin B2. Consumarea de vin rosu rezulta intr-un nivel crescut de catechine, care la nivel cellular inhiba activarea PDGFR, recrutarea moleculelor semnalante PDGFR-asociate, si raspunsurile VSMC PDGF-dependente. Inhibarea proliferarii si migrarii, PDGF-indusa a VSMC si posibilelor celule inflamatoare de catre flavonoizii vinurilor rosii dezbina procesul aterogenic si astfel protejeaza peretele vasului de ateroscleroza.

In conjunctie cu importanta semnalului PDGFR pentru ateroscleroza si biodisponibilitatea catechinelor la oameni, datele de mai sus subliniaza rolul crucial a flavonoizilor vinurilor rosii pentru inhibarea tirozin kinaselor ca PDGFR in VSMC si astfel identifica un mecanism important in felul cum vinul rosu protejeaza de ateroscleroza. Astfel acest studiu ofera o explicatie moleculara a “Paradoxului Francez”.

Surse:
www.cardiovascres.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/81/4/758
www.fasebj.org/cgi/content/full/16/14/1958

Tatiana Busu, membru executiv AŞSTM - Asociatia Stiintifica a Studentilor si Tinerilor Medici, Chisinau, RM

 


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro