MedicalStudent.ro

Wednesday
May 01st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Fitoterapie Cofeina creste nivelul glucozei din sange pentru bolnavii de diabet tip 2

Cofeina creste nivelul glucozei din sange pentru bolnavii de diabet tip 2

Evaluare articol: / 6
Cel mai slabCel mai bun 

Un mic studiu din Statele Unite sugereaza ca persoanele care sufera de diabetul de tip 2 si care consuma echivalentul a patru cani de cafea pe zi sau mai mult, pot determina o crestere a nivelului de glucoza din sange cu pana peste 8 % (comparative cu zilele in care nu consuma cafea), ceea ce le ingreuneaza foarte mult lupta cu aceasta boala.

Studiul a fost efectuat de catre Dr. James Lane, psiholog la Duke University Medical Center, in Durham, Carolina de Nord, si colegii sai, fiind publicat in “Diabetes Care”.

Alte studii recente arata ca, in cazul persoanelor cu diabet de tipul 2 care consuma zilnic cafea, cofeina pare sa ridice nivelul de glucoza si insulina dupa administrarea de suplimente standard de carbohidrati. Lane si echipa sa au incercat sa verifice daca efectele apar imediat dupa mesele zilnice ale bolnavilor de diabet.

Ei au folosit, pentru 10 pacienti, mici dispozitive care detecteaza glucoza, dispozitive implantate in cavitatea abdominala, urmarind, astfel, cresterea si scaderea nivelului glucozei din sange.

Pacientii fusesera diagnosticati cu diabet de tip 2 si erau bautori de cafea, obisnuind sa bea minim 2 cani de cafea zilnic. Ei incercau sa invinga diabetul printr-o dieta combinata cu niste exercitii si, totodata, cu unele medicamente, insulina fiind exclusa.

Intr-o zi, pacientilor li s-au dat capsule care contineau cofeina, capsule ce corespundeau unui echivalent de 4 cani de cafea, iar in ziua urmatoare, li s-au dat capsule identice dar care, de aceasta data, contineau un placebo. Studiul a fost in asa fel incat nici pacientii, nici cei care au administrat medicamentele nu stiau care erau capsulele ce contineau cofeina si care erau cele ce contineau placebo. Pacientii au servit aceeasi bautura dimineata, insa mesele de pranz si, respectiv, cina, si le-a ales fiecare in parte.

Rezultatele au indicat ca, la pacientii consumatori de cafea zilnic, nivelul glucozei din sange a crescut cu 8%. Dupa mese, nivelurile de zahar erau chiar si mai mari: 9% dupa micul dejun, 15% dupa pranz si 26% dupa cina.

Lane a afirmat ca desi nu avea idee despre cum cofeina a ridicat nivelul glucozei, avea cateva banuieli: “E posibila o interferenta a cofeinei cu procesul in care glucoza e transferata din sange in muschi si in alte celule ale corpului, unde e folosita ca si combustibil. Exista, de asemenea, posibilitatea, ca aceasta cofeina sa conduca la eliberarea adrenalinei – hormon despre care stim ca ar creste nivelul zaharului” , afirma Lane.

“In orice caz, cofeina, in aparenta, duce la o crestere a concentratiei de zahar , ceea ce este total in dezavantajul pacientilor bolnavi de diabet.”, a adaugat.

Intrucat Lane a explicat: “Cafeaua este o bautura atat de obisnuita in societatea noastra, incat noi uitam faptul ca are in compozitie o substanta foarte puternica: cofeina”.

“Studiul nostru sugereaza ca una dintre caile prin care putem scade cu succes nivelul de zahar este, pur si simplu, sa eliminam cafeaua din alimentatie, sau orice alta bautura ce contine cofeina. Nu ar fi tocmai usor, insa nu e nimic de pierdut, si nici nu se pune problema existentei unor efecte secundare.”, urmatorul studiu ar urmari daca si, in caz afirmativ, mecanismul prin care pacientii care au renuntat la cafea, s-au bucurat de scaderea nivelului de glucoza din sange.


www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Razvan Popa
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro