MedicalStudent.ro

Friday
Mar 29th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Fluoxetina are efecte benefice asupra conexiunilor neuronale din centrul vizual
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Fluoxetina are efecte benefice asupra conexiunilor neuronale din centrul vizual

Evaluare articol: / 14
Cel mai slabCel mai bun 

Fluoxetina (Prozac) prescrisa la milioane de oameni afectati de anxietate si depresie ar putea fi folosita in tratarea sindromului de "ochi lenesi". Un studiu pe soareci a demonstrat ca administrarea zilnica de fluoxetina are efecte benefice asupra centrului nervos al vederii. Daca efectele vor fi aceleasi si la oameni, aceasta substanta ar putea fi folosita cu succes la pacientii cu ambliopie sau "sindromul de ochi lenesi".

Fluoxetina si alti inhibitori selectivi de serotonina sunt eficienti in depresii prin scaderea cantitatii de serotonina din celulele nervoase.

A fost testata teoria conform careia inhibitorii selectivi de serotonina cresc plasticitatea celulelor nervoase cerebrale prin sporirea capacitatii lor de a realiza sau intrerupe conexiunile. Acest efect pare a se manifesta si asupra celulelor implicate in procesul vederii.

Slabirea conexiunilor nervoase par a fi principala cauza a ambliopiei. Daca ochii nu sunt "aliniati" corect, creierul poate abandona lupta de a prelucra informatia primita, iar in timp, conexiunea neuronala cu centrul vizual va fi afectata dand nastere tulburarilor de vedere.

Aceasta problema poate fi remediata daca este detectata din timp, de preferat in primele 18 luni de viata. Acestor copii le-ar trebui acoperit ochiul care functioneaza corect pentru a forta creierul sa antreneze ochiul cu probleme.Uneori, acest tratament este folosit pana la varsta de 9 ani cand dezvoltarea cortexului vizual este completa.

Fluoxetina administrata la soareci pare sa determine cortexul vizual sa revina la starea juvenila chiar si in cazul soarecilor adulti, ajutand creierul sa corecteze aceste tulburari. Studiul s-a efectuat pe durata a patru saptamani.

Unii cercetatori sustin ca fluoxetina creste plasticitatea neuronala prin efectul pozitiv asupra dezvoltarii neuronale din anumite arii cerbrale.

Pana la folosirea fluoxetinei in tratarea ambliopiei vor mai trebui efectuate numeroase studii datorita temerii cercetatorilor ca medicamentul administrat tinerilor va spori anxietatea si va creste riscul suicidului in randul acestora.

Dar daca substanta se va dovedi eficienta si la om ar putea fi folosita in tratamentul altor afectiuni precum sindromul Down sau Alzheimer pentru efectul benefic asupra conexiunilor neuronale.

www.nature.com
Maya Vetencourt, J. F. et al. Science 320, 385-388 (2008)


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (1)

Subscribe to this comment's feed
buna va rog o intrebare .eu AM PRIMIT FLUOXETINA SAMI TAIE POFTA DE MINCARE AM 95 DE KG SI CIND MA INERVEZ MANINC CHIAR DACA CU 10 MINUTE INAINTE AM MINCAT CESA FAC OARE E BUNA SAU NU ?
0
buna va rog o intrebare .eu AM PRIMIT FLUOXETINA SAMI TAIE POFTA DE MINCARE AM 95 DE KG SI CIND MA INERVEZ MANINC CHIAR DACA CU 10 MINUTE INAINTE AM MINCAT CESA FAC OARE E BUNA SAU NU ?
dragomir , noiembrie 10, 2009

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Ajutorul probioticelor in scaderea in greutate dupa operatia de by-pass gastric

Probioticele sunt suplimente alimentare pe baza de culturi bacteriene vii care, administrate in doza adecvata, au efect benefic asupra sanatatii. Studii recente efectuate la Stanford University au aratat ca pacientii carora li s-au administrat probiotice dupa operatia de by-pass gastric au pierdut mai mult in greutate fata de cei care nu au urmat o terapie care sa includa probiotice.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro