MedicalStudent.ro

Wednesday
Jul 16th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Bacteriile ca antidepresive

Bacteriile ca antidepresive

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatori din Anglia sugereaza ca un anumit tip de bacterie nepatogena care se gaseste la nivelul solului poate afecta creierul intr-un mod similar antidepresivelor. Descoperirile lor sunt publicate in editia online a revistei Neuroscience.

Cercetatorii de la Universitatea din Bristol si Universitatea din Londra au descoperit, cu ajutorul soarecilor de laborator, ca bacteria respectiva activeaza neuronii si stimuleaza productia acestora de serotonina. Astfel au schimbat comportamentul soarecilor intr-un mod asemanator antidepresivelor.

Cercetatorii sugereaza ca aceasta ar putea fi explicatia pentru care un dezechilibru al sistemului imun duce la numiti indivizi la tulburari de dispozitie, cum ar fi depresia. Conducatorul studiului, dr. Chris Lowry spune: "Aceste studii ne-au ajutat sa intelegem comunicarea intre organism si creier si in ce fel un sistem imun sanatos este important pentru mentinerea sanatatii mentale."

"De asemenea am ajuns sa ne intrebam daca nu ar fi mai bine sa incepem cu totii sa ne jucam in pamant" adauga el.

Dr. Lowry si colegii lui au devenit interesati de proiect cand au auzit ca pacientii cu cancer tratati cu Mycobacterium vaccae au observat imbunatatirii ale starii lor.

La tratarea soarecilor cu Mycobacterium vacae au descoperit ca intr-adevar activeaza un grup special de neuroni care produc serotonina, in partea interfasciculata a rafeului dorsal. Au stabilit acest lucru prin masurarea cantitatii de C-Fos in acea zona, un marker biochimic a carui rpezenta indica faptul ca neuronii care elibereaza serotonina sunt activi.

Serotonina, cunoscuta si ca 5-hidroxitriptamina (5-HT), se gaseste in intestin, creier, nervi si sange. Exista 14 receptori diferiti care se leaga de serotonina, fiecare punand in evidenta cate o alta proprietate a acestui mesager multi-functional.

In afara de seria actiunilor farmacologice pe care le are, serotonina face vasoconstrictie, ajuta la transmiterea interneuronala a semnalelor, regleaza secretia sucurilor digestive si ajuta la controlul digestiei.

In arii cerebrale si corporale diferite este nevoie de nivele diferite ale serotoninei. Creierul mentine nivelul constant al serotoninei prin cel putin trei mecanisme. Prin eliberarea ei, prin inactivare odata ce a ajuns in spatiul sinaptic si prin recaptare.

Nivelele scazute ale serotoninei sunt legate de un numar de stari, cum ar fi: agresiunile, anxietatea, depresia, comportament obsesiv-compulsiv, mialgii, colonul iritabil.

Antidepresivele au rolul de a creste nivelul de serotonina in anumite zone ale creierului. Un anumit tip, cunoscut ca MAO (monoamin oxidaza), reduce capcacitatea creierului de a inactiva serotonina libera. Un alt tip, numit inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRIs) au rol in incetinirea procesului de recaptare.

Bacteria nepatogena din studiul efectuat pare ca actioneaza ca antidepresiv intr-un al treilea mod: prin cresterea eliberarii de serotonina.(www.medicalnewstoday.com)

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Metilnaltrexona vine in sprijinul bolnavilor de cancer cu afectiuni intestinale cauzate de opioide

Metilnaltrexona (bromura de metilnaltrexona), un medicament menit sa elimine unul din efectele adverse ale analgezicelor in randul bolnavilor de cancer, a primit aprobarea de punere pe piata de la United States Food and Drug Administration (FDA) pe 24 aprilie 2008, pentru tratamentul afectiunilor intestinale aparute ca urmare a folosirii opioidelor.

 

Echivalentul european al FDA, Comitetul pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman, si-a dat acordul pentru comercializarea sub numele de Relistor pe 24 aprilie.
“Acest nou medicament va fi de mare ajutor celor ce intampina probleme grave de constipatie asociate cu folosirea frecventa de morfina sau alte opioide in faza terminala sau avansata a bolii.”, a firma Joyce Korvick, director al Diviziei de Produse Gastroenterologice din cadrul FDA.
A durat 30 de ani pana la punerea pe piata a unui astfel de medicament.
Pacientii dependenti de opioide pentru calmarea durerilor sunt deseori fortati sa intrerupa tratamentul din cauza efectelor adverse. Acest medicament rezolva o problema clinica importanta pentru unii dintre pacienti.

In Statele Unite, analgezicele opioide puternice precum Percocet, Oxycontin sau morfina sunt administrate la peste 1,5 milioane de oameni care sufera de boli in stadiu avansat cum este cancerul. Desi morfina si derivatii sai raman cele mai folosite opioide pentru calmarea durerii, acestea produc efecte adverse semnificative, printre care si constipatia severa, motiv pentru care foarte multi pacienti intrerup tratamentul cu analgezice. Metilnaltrexona inlatura acest efect secundar si mentine efectul analgezic.

Metilnaltrexona a fost descoperita in 1979 de farmacologul Leon Goldberg de la Universitatea din Chicago. Goldberg a testat derivati de naltrexona, o substanta stabila care blocheaza efectele morfinei, cu scopul de a gasi medicamentul ce nu poate trece bariera hematoencefalica. Prin urmare, medicamentul nu a interferat cu efectul morfinei asupra durerii, dar a stopat efectele nedorite de la nivel intestinal.

Succesul initial al folosirii acestui medicament a atras atentia colegilor lui Goldberg care au continuat, dupa moartea acestuia, studiul compusului - testarea pe animale, teste clinice de siguranta, stabilirea efectelor in studiile preclinice la voluntari si pacienti si marirea potentialului de aplicatie.

In 2001, Progenics Pharmaceuticals, din Tarrytown, New York, a cumparat drepturile de a produce metilnaltrexona.

Dovada eficacitatii acesteia a fost evidentiata la pacientii tratati cu metadona, unde a avut imediat efect laxativ.
Alte studii au aratat de metilnaltrexona poate bloca raspandirea virusului HIV in organism si replicarea lui in conditiile unui tratament cu morfina. Greata si voma produse de medicamentul anti-HIV, Ritonavir, pot fi atenuate prin efectul metilnaltrexonei.

Studiile recente sugereaza ca ar putea fi folosit cu succes in tratamentul retentiei urinare, prurit si greata.

Metilnaltrexona este primul tratament aprobat din noua clasa de medicamente menite sa diminueze efectele adverse ale opioidelor asupra tractului gastrointestinal, fara a interfera cu calmarea durerii.

Relistor este un medicament injectabil ce poate fi administrat ori de cate ori e nevoie, dar nu mai mult de o doza in 24 de ore. Se recomanda o doza la 2 zile la pacientii in stare avansata de boala.

Sursa: medicalnewstoday.com

Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro