MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Antibioticele administrate la copii pot provoca astm

Antibioticele administrate la copii pot provoca astm

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 
Un nou studiu a aratat ca este riscant sa administram antibiotice copiilor, crescand riscul de aparitie al astmului. In urma studiului s-a demonstrat ca riscul este si mai mare in cazul copiilor care au facut mai multe tratamente cu antibiotice si in cazul celor care au primit indicatii pentru antibiotice cu un spectru larg de actiune. In cazul acestora din urma, ele actioneaza pe o gama larga de microorganisme, atat nocive, cat si benefice.

"Astmul este o afectiune cu mai multe cauze, si avem acum dovezile care confirma ca administrarea de antibiotice in primii ani de viata duce la astm." spune autorul studiului, Anita Kozyrskyj, profesor la Universitatea Manitoba din Winnipeg, Canada.

Una dintre ipoteze spune ca antibioticele cu spectru larg de actiune omoara mult prea multe bacterii benefice. "Se pare ca e nevoie de aceste bacterii in primi ani de viata pentru ca sistemul imun sa se dezvolte normal si complet, iar aceste antibiotice omoara microflora naturala a intestinului." a adaugat ea.

Studiul a fost publicat in editia lunii iunie a revistei Chest.

In fiecare an, aproximativ 4 milioane de copii americani sufera de astm in forma activa, deci 14 milioane de zile de scoala pierdute, conform Asociatiei Americane pentru Plamani. Intrucat astmul nu poate fi vindecat, ci doar controlat, cercetatorii se concentreaza asupra factorilor care joaca un rol in aparitia acestei boli.

Pentru noul studiu, Kozyrskyj si colegii sai au monitorizat aproape 14000 de copii de la nastere, in 1995, si pana in 2003, cand toti au ajuns la varsta de 7 ani. Datele au provenit de la Programul de Asigurari de Sanatate Manitoba si contineau informatii cu privire la vizitele la medicul curant, medicatia prescrisa, internarile si diagnosticele. In plus, cercetatorii au legat aceste date cu mamele copiilor, pentru a vedea daca exista un istoric al bolii in familie. Au fost date chestionare parintilor, pentru a obtine informatii in legatura cu mediul familial si expunerile in mediul inconjurator.

Toti copiii erau din Manitoba, jumatate erau baieti si 57% traiau in mediul urban. Un sfert din copii proveneau din familii cu buget redus; 90% aveau frati; 5% aveau istoric maternal de astm si 6% au facut astm pana la varsta de 7 ani.

Doua treimi dintre copii au avut cel putin un tratament cu antibiotice in primul an de viata, multi dintre ei cu antibiotice cu spectru larg de actiune, conform studiului. Copiii care primisera unul sau doua tratamente cu antibiotice aveau un risc cu 21% mai crescut de a face astm; cei care au avut trei sau patru tratamente aveau risc de 30%; cei cu mai multe cure de antibiotice aveau risc cu 46% mai crescut.

Copiii care au primit antibiotice pentru infectii in afara tractului respirator, spre exemplu ale aparatului urinar, aveau un risc cu 86% mai mare de a face astm decat copiii tratati pentru infectii respiratorii.

Alti factori care maresc riscul de a face astm includ istoricul familial, mediul urban si sexul masculin. In cazul in care aveau frati sau surori, aveau o protectie mai mare, lucru demonstrat si in cazul copiilor care aveau un caine. La copiii care primisera 4 sau mai multe tratamente cu antibiotice in primul an de viata, riscul scadea cu 28% daca aveau un caine. Totusi, la copii care nu primisera antibiotice nu mai aparea efectul protector.

Dr. Alan Khadavi, specialist in astm pediatric la Centrul Medical Universitar din New York, spune ca preventia astmului nu este un motiv suficient pentru a cumpara un caine. "Daca aveti deja un caine, este bine, dar studiile au ajuns la rezultate diferite in legatura cu efectele benefice ale prezentei acestuia." a adaugat el.

"Daca aveti un copil bolnav cu varsta sub un an, duceti-l la medic. Nu va grabiti sa ii dati antibiotice. Pe de alta parte, in cazul in care infectia este severa si necesita tratament, nu mi-as face prea multe griji in legatura cu riscul de a face astm ulterior. Daca este o infectie usoara, atunci asteptarea inceperii vreunui tratament nu va fi daunatoare, daca sunt supravegheati de un medic."

Dr. Sai Nimmagadda, de la departamentul de alergologie al Spitalului Memorial din Chicago, spune ca studiul subliniaza "necesitatea unei utilizari judicioase a antibioticelor, mai ales in cazul celor cu spectru larg de actiune, la copiii sub un an." "Odata ce s-a instalat wheezing-ul, este greu sa modificam cursul pe care il ia boala, asa ca acum ne uitam inapoi, sa gasim factori de risc pe care ii putem modifica."

http://healthday.com/
Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Vitamina E nu ofera protectie impotriva cataractei

Administrarea pe o perioada de 10 ani a suplimentelor cu vitamina E nu a avut efect in dezvoltarea cataractei la femeile cu varsta mijlocie si inaintata, au descoperit William G. Christen, de la Brigham and Women’s Hospital si colegii sai.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro