MedicalStudent.ro

Monday
May 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Biochimie Rolul feromonilor umani

Rolul feromonilor umani

Evaluare articol: / 27
Cel mai slabCel mai bun 

Organul vomero nazalFoarte putine studii bine controlate privind proprietatile fiziologice ale feromonilor la oameni au fost conduse. Cel mai cunoscut dintre ele prezinta efectul McClintock, numit dupa cercetatorul principal, demonstrat la un grup de femei ce si-au sincronizat ciclul menstrual dupa o perioada de timp de convietuire intr-un mediu izolat.

Precum alte mamifere, oamenii folosesc foarte des functia olfactiei in viata de zi cu zi ca si forma de comunicare. Oamenii emit semnale olfactorii permanent. Similar substantelor odorante produse de glandele pielii exista o mica grupa de substante volatile numita feromoni. Descoperiti spre sfarsitul anilor '60, s-au formulat ipoteze privind rolul chemoatractantilor sexuali la insecte. Cercetarile continue au dus la schimbarea definitiei feromonilor intrucat nu toti erau implicati in comportamentul sexual si si-au dovedit existenta si la mamifere.

Ce este interesant este faptul ca aceste substante volatile sunt total imperceptibile de catre mamifere si nu functia olfactiei este cea implicata ci un organ senzorial specializat, organul vomero nazal. Acesta functioneaza asemanator tesutului olfactiv, este extrem de sensibil pentru numai cateva molecule (majoritatea specifice sexului opus) numai ca receptorii acestuia nu transmit semnalele electrice in bulbul olfactiv ci catre hipotalamus si amygdala, "creierul primitiv" implicat in controlul hormonal si sexual. Am invatat cu totii ca organul vomero nazal e nefunctional la om dar in 1991 s-a dovedit contrariul(in cartea de anatomie nu s-a corectat).

Sunt celebre experimentele conduse de Martha McClintock in urma carora s-a demonstrat existenta a 2 compusi organici volatili secretati de femei la inceputul ovulatiei si respectiv la sfarsit. Primul compus avea ca efect scurtarea ciclului ovarian iar al doilea de lungire a ciclului. Femeile ce convietuiau in grupuri izolate aveau perioadele ciclului sincronizate. Alte experimente au fost conduse in Elvetia, folosind imagistica cerebrala., pe barbati homosexuali si heterosexuali ce au raspuns diferit la compusi organici ce ar putea fi implicati in reglarea comportamentului sexual; barbatii homosexuali au raspuns la feromonii testati la fel ca femeile heterosexuale. Se pare ca exista un rol al feromonilor umani in reglarea biologica a orientarii sexuale. Alti cercetatori au demonstrat ca androstadiona, secretata in perspiratia barbatilor, mentine nivelul crescut de cortizol la femei, este vorba de studiile cu tricouri transpirate.

In acest moment nu se stie mai nimic sigur, stim totusi ca exista anumite substante volatile imperceptibile olfactiv dar care pot declansa efecte fiziologice, sexuale, etc., dar sunt necesare cercetari suplimentare. Rolul feromonilor la oameni este extrem diminuat. Igiena personala, deodorantele si parfumurile eclipseaza functia feromonilor, la fel si raderea parului. De la predecesorii nostri, primatele, ne-a ramas doar parul axilar si pubian pentru pastrarea unei concentratii marite de chemoatractanti sexuali. Nimeni nu a zis ca un individ transpirat ce-si ingrijeste "colectia de mirosuri personale" va atrage persoane de sex opus, am depasit de mult ca stadiu evolutiv aceasta etapa de selectie a partenerilor, etaje cerebrale superioare primand in fata "creierului primitiv", alte standarde sociale fiind implicate in selectia partenerilor.

O vorba din popor sfatuieste mamele sa isi creasca copilul "la piept", ca nu se invata rasfatat. Intuitie sau intelepciune populara, nu are importanta, se pare ca noul nascut comunica cu mama sa, se simte in siguranta la perceptia unor substante secretate de mama, lucru benefic pentru stabilirea ierarhiei in familie si pentru comunicarea parinte-copil pentru restul vietii. Se intampla de multe ori sa iti placa sau nu o persoana la prima vedere, cum explici acest fenomen? E posibil ca feromonii acelei persoane sa iti fi declansat anumite semnale electrice ce parcurg trasee prin hipotalamus, amigdala, talamus si alte structuri implicate in afectiune, teama, sa iti trezeasca stari ce nu sunt controlate de cortex sau arii de asociatie.

Mituri! Da, ideea de feromon a prins foarte bine in randul populatiei. Hai sa extragem feromoni, combinam cu parfumuri, deodorante, cosmetice si ajutam oamenii sa isi gaseasca parteneri sexuali. O simpla cautare pe google a cuvantului "feromoni" va afisa tot ce doriti sa cunoasteti despre parfumurile cu feromoni, doze, efecte, explicatii semistiintifice prost interpretate sau doar inteligent expuse de experti in publicitate. Recent s-a lansat un aftershave ce contine substante colectate dintr-un vestiar de fotbalisti: " "Parfumul Succesului" este o combinatie de mirosuri de iarba, transpiratie, piele de bocanci de joc si zapuseala ", sunt curios cum poti fi "impresionat" de acest parfum.

In orice caz, niciun studiu stiintific nu a demonstrat sau explicat complet efectele feromonilor umani si sunt necesare cercetari intense intrucat este un domeniu necunoscut si totodata foarte interesant.

Pentru documentare suplimentara:
http://www.sfn.org/index.cfm?pagename=brainbriefings_pheromones
http://cas.bellarmine.edu/tietjen/Human%20Nature%20S%201999/what_are_pheromones.htm
http://badgerherald.com/news/2003/04/03/pheromone_studies_co.php
http://www.apa.org/monitor/oct02/pheromones.html
http://users.rcn.com/jkimball.ma.ultranet/BiologyPages/P/Pheromones.html
http://www.hhmi.org/senses/d230.html
http://news.nationalgeographic.com/news/2006/05/060508_lesbian.html

Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro