MedicalStudent.ro

Saturday
May 18th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Biochimie Oxidul nitric si bancile de sange

Oxidul nitric si bancile de sange

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii din SUA spun ca unul dintre motivele pentru care pacientii nu se simt foarte bine dupa o transfuzie este faptul ca sangele donat isi pierde rapid cateva dintre proprietatile salvatoare. Cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Duke din Durham, Carolina de Nord, au descoperit ca, la nivelul hematiilor, oxidul nitric este cheia transferului de oxigen la tesuturi.

Acest gaz important este disipat aproape imediat dupa ce hematiile parasesc organismul si deci mare parte a sangelui stocat in bancile de sange devine deteriorat.

Sangele livreaza oxigen la tesuturi datorita prezentei oxidului nitric, care deschide vasele si permite hematiilor sa treaca; conform ultimelor studii, daca sangelui ii lipseste oxidul nitric, oxigenul nu va intra in tesuturi.

Cercetatorul de la Duke, dr. Jonathan Stamler, spune ca, daca rezerva de gaz este refacuta, sangele pare sa isi recapete functiile.

Dr. Stamler, principalul autor al studiului, spune ca medicii s-au lovit de incapacitatea sangelui de a isi exercita functiile in ultimii 5 ani si ca numeroase studii au aratat ca pacientii care primeau transfuzii aveau un risc crescut de a face infarct miocardic si de a muri.

Dr. Stamler spune ca nu este o problema noua si ca, desi cercetatorii erau constienti de diferentele care exista intre sangele din banci si sangele din organism, nu cunosteau exact diferentele dintre ele.

Stamler si colegii sai au masurat nivelurile de oxid nitric stocat in sangele uman, obtinut de la suplinitorii din comert si au descoperit ca nivelul de oxid nitric incepuse sa scada rapid. Au testat apoi teoria pe caini si au descoperit ca, atunci cand animalelor li se administra sange stocat in prealabil, fluxul de sange bogat in oxigen scadea, pentru a reveni la valoarea initiala in cazul in care se adauga oxid nitric.

O a doua echipa, condusa de dr. Timothy McMahon, a urmarit depletia de oxid nitric din bancile de sange si a fost surprinsa cand a observat cat de rapide erau modificarile in compozitia sangvina.

Dr. McMahon spune ca au gasit dovezi clare a epuizarii oxidului nitric din sange, numai in primele 3 ore.

Ambele echipe au cerut teste clinice, pentru a putea vedea cu exactitate care sunt beneficiarii bancilor de sange si a gasi o metoda prin care sa se refaca nivelul de oxid nitric in sangele stocat, pentru a vedea eficienta acestei metode.

Dr. Stamler spune ca transfuziile sunt importante, intrucat ar putea salva vieti, dar exista o mica suspiciune, ca acest sange ar putea fi daunator.

Conform Institutului National pentru Sanatate, aproximativ 5 milioane de americani primesc transfuzii de sange in fiecare an.

Ambele studii apar in revista Lucrari ale Academiei Nationale de Stiinte.

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro