MedicalStudent.ro

Sunday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Biochimie Oamenii de stiinta au determinat cresterea foliculilor de par de la sine

Oamenii de stiinta au determinat cresterea foliculilor de par de la sine

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Oamenii de stiinta au descoperit o cale de a face ca pielea soarecilor de laborator sa formeze foliculi de par noi, intregi, folosind o proteina care stimuleaza generarea de gene foliculare in celulele epiteliale, in cazul unei rani.

Acestia spera ca aceasta descoperire sa duca intr-o zi la tratamente impotriva caderii si cresterii anormale a parului.

Studiul a fost publicat in revista Nature. Dr. George Cotsarelis si colegii sai au descoperit ca atunci cand pielea e ranita, celulele epidermei preiau proprietatile celulelor stem si genereaza noi foliculi de par capabili sa determine cresterea acestuia. Pana acum rezultatele s-au obtinut doar pe soareci, insa speranta este ca se vor obtine aceleasi rezultate si pe pielea umana.

Compania Follica spera sa dezvolte un tratament folicular de recrestere bazat pe un brevet completat acum de universitate. Oamenii de stiinta iau in considerare o aplicatie comerciala similara celei folosite pentru tratarea acneei adolescentine : un gel ce afecteaza delicat pielea si declansazeaza procesul de ranire, impreuna cu o crema care sa "porneasca" foliculii, determinand generarea de gene.

Este, insa, prea devreme pentru certitudini, conform afirmatiilor dr. Cotsarelis : " Daca totul ar merge perfect, atunci e posibil ca in 2-3 ani sa obtinem un produs, insa asta e o abordare foarte optimista". Acesta a luat o bucata de piele de la soareci si a analizat procesul de vindecare al ranilor, observand ca celulele pielii care nu au fost asociate inainte cu foliculii de par se purtau ca celulele stem si exprimau gene care determina formarea foliculilor de par in timpul dezvoltarii pielii. "Foliculii de par regenerati instituie o populatie de celule stem, exprima markeri moleculari cunoscuti ai diferentierii foliculare si parcurg toate etapele unui ciclu al foliculului de par", afirma oamenii de stiinta.

Intr-un al doilea experiment s-au folosit soareci modificati genetic, ce prezentau mari cantitati dintr-o proteina numita Wnt. Acestia au produs de doua ori densitatea de par observata la soarecii normali, in aceleasi conditii.

Acum 50 de ani oamenii de stiinta sugerau ca recresterea foliculara ar fi posibila, insa pana in prezent acest lucru nu a fost demonstrat. In mod general a fost acceptata ideea ca o data ce foliculul de par moare, prin pierdere de par sau afectare a pielii, este pierdut pentru totdeauna.

Echipa de cercetare concluzioneaza: " Aceste remarcabile capabilitati regenerative suporta notiunea ca ranirea determina un fenotip embrionic in piele, aceasta reprezentand o cale de manipulare a neogenezei foliculilor, prin proteinele Wnt".


www.nature.com
www.medicalnewstoday.com

Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro