MedicalStudent.ro

Saturday
May 18th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Biochimie Depistarea Alzheimer folosind un test de sange ar putea deveni realitate

Depistarea Alzheimer folosind un test de sange ar putea deveni realitate

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Unul dintre cele mai urate aspecte in Alzheimer este faptul ca nu stim daca acele goluri in memorie reprezinta boala sau chiar inceputul bolii, afirma cercetatorii de la Universitatea Stanford. Acestia au dezvoltat un test de sange care ar putea sa confirme boala inainte cu 2-6 ani inainte de perioada de declansare.

Studiul poate fi citit in numarul din 15 octombrie al “ Nature Medicine”.

Exista niste proteine in fluxul sangvin utilizate de catre celule pentru a-si trimite mesaje, iar acest test de sange identifica modificarile acestor proteine. Cercetatorii au descoperit o legatura intre schimbarea din dialogul celulelor si alteratiile survenite in creier o data cu aparitia Alzheimer. Oamenii de stiinta explica ca testul de sange a indicat care din persoanele supuse studiului au avut Alzheimer cu 90% potrivire cu diagnosticele clinice.

Autorul, Tony Wyss-Coray, scrie: “ Asa cum un psihiatru poate concluziona niste lucruri doar ascultandu-l pe pacient, tot asa, prin “ascultarea” diferitelor proteine am reusit sa masuram daca ceva nu merge bine in celule. Nu este vorba ca celulele folosesc cuvinte noi cand ceva merge prost. Doar ca unele cuvinte sunt mult mai puternice si altele mult mai slabe; discutia are un ton diferit”.

Lennart Mucke, director al “Gladstone Institute of Neurological Disease”, Universitatea California- San Francisco, care nu a luat parte la studiu, spune : “ Cred cu adevarat ca aceasta descoperire prezinta un potential enorm. Cei mai multi oameni de stiinta din acest domeniu sunt de acord ca exista o nevoie urgenta de teste de laborator mai bune pentru Alzheimer, si acest studiu a adresat aceasta nevoie in mod admirabil.”

Diagnosticul pentru boala Alzheimer este pus azi printr-un proces de eliminare- pacientul este testat pentru infarct, tumori, alcoolism si alte cauze posibile ale pierderii memoriei si declinului cognitiv. Aceste conditii sunt eliminate pana cand singurul ramas este Alzheimer, cea mai comuna cauza a dementei. In momentul de fata singurul mod de a confirma diagnosticul este efectuarea unei autopsii dupa moartea pacientului.

Ideea unui test de sange s-a nascut cand Wyss- Coray si Sandip Ray au lucrat impreuna pentru a masura nivelele a 120 proteine diferite pe care celulele le folosesc in comunicare. Au vrut sa afle daca unele din acestea ar putea constitui indicatori pentru Alzheimer. Sandip Ray a comparat probe de sange de la cinci pacienti cu Alzheimer cu alte cinci probe de la oameni sanatosi ( care nu aveau aceasta boala). A remarcat ca exista diiferente semnificative asupra nivelelor unor proteine folosite pentru comunicarea dintre cele doua grupuri.

Markus Britschgi, student post-doctoral in laboratorul lui Wyss-Coray, afirma “ Acest studiu m-a facut sa inteleg ca ar trebui sa scapam de imaginea unui creier izolat de corp. Creierul este o parte din corp si este astfel conectat intr-o retea uriasa”.

Britschgi a reusit sa obtina 258 de probe de sange arhivate din USA, Suedia, Italia si Polonia, de la indivizi care au prezentat simptome variind de la nimic anormal , la deteriorare cognitiva blanda si pana la Alzheimer in stadiu avansat. Au efectuat teste asupra a 120 proteine de comunicare, verificand daca exista diferente intre probele de sange ale celor cu Alzheimer si ale celor care nu prezentau aceasta boala. Au reusit sa identifice o cale specifica Alzheimer ce implica doar 18 proteine. Testul de sange a fost 90% corect in cazul a 92 de indivizi ce variau de la niciun simptom la dementa completa.

Au incercat apoi sa prezica dezvoltarea Alzheimer la 47 indivizi care prezentau deteriorare cognitiva blanda, fiind monitorizati intre 2 si 6 ani. Testul de sange a fost efectuat cu cativa ani inainte si acesta a “ marcat” 91% din persoanele ce au dezvoltat Alzheimer pana la sfarsitul perioadei de monitorizare.( diagnosticat prin metodele conventionale).

Desi se pare ca acest test pare capabil sa prezica si sa diagnosticheze Alzheimer, cercetatorii subliniaza ca sunt necesare teste in alte laboratoare pentru a confirma acest lucru.

“ Ipoteza noastra este ca ceva merge prost cu producerea unor anumite celule, care ar putea fi utile in a elimina ceea ce se aduna in creier in boala Alzheimer. Acest lucru are sens si este foarte incitant sa ne gandim cum celulele imune si moleculele interactioneaza cu creierul”, concluzioneaza Wyss-Coray.

www.nature.com
www.alzheimers.org.uk
www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro