MedicalStudent.ro

Tuesday
May 07th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Stiri medicale S-a încheiat a treia ediție a Chronic Disease and Health Management – Investiție în calitatea sănătății, organizată de Tarus Media

S-a încheiat a treia ediție a Chronic Disease and Health Management – Investiție în calitatea sănătății, organizată de Tarus Media

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Ministrul Sănătății, Ladislau Ritli, a anunțat demararea unei Campanii pentru informare și diagnostic în cancer care ar putea îmbunătăți indicatorii naționali ai afecțiunii --- Agenția pentru evaluarea tehnologiilor medicale (HTA) ar putea fi înființată începând din 2012, a declarat Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel
Un proiect de înființare a Agenției Naționale pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA – Health Tehnology Assesment)  a fost finalizat în urmă cu câteva săptămâni de un grup de lucru din cadrul Ministerului Sănătății și trimis spre consultare altor factori decizionali din sistem, urmând ca, în măsura în care răspunsul acestora va fi pozitiv, draft-ul să fie postat pe site-ul Ministerului Sănătății pentru dezbatere publică, a afirmat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, prezent la deschiderea Conferinței Chronic Disease and Health Management – Investiție în calitatea sănătății (ediția a treia), organizată de Tarus Media.

„Pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie se vor consolida răspunsurile entităților implicate în această decizie, iar dacă rezultatul este pozitiv, crearea Agenției ar putea începe de la începutul anului 2012 și constituirea ei ar putea dura între 18 și 24 de luni”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Agenția Națională pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale ar trebui să fie o instituție independentă, la început cu rol consultativ, urmând ca apoi să aibă și rol decizional, a menționat Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, adăugând că propunerea de constituire a Agenției va fi aprobată „cu siguranță”. Costurile de implementare a Agenției și numărul de angajați sunt dificil de estimat, în prezent, având în vedere că vor depinde de tipul de rapoarte care ar putea fi elaborate de instituție  - pentru medicamente, dispozitive medicale, etc.

„Avem nevoie de evaluarea tehnologiilor medicale pentru că în România se vorbește prea mult și se știe prea puțin și trebuie să se înțeleagă că acest pas înseamnă mai bine pentru pacient și nu este împotriva companiilor”, a spus Sorin Popescu, Corporate Affairs Manager Amgen, liderul mondial în domeniul biotehnologiei.

Krzysztof Landa, președinte Watch Healthcare Foundation, CEO Metirum L.A., General Partner HTA Audit, Polonia a vorbit despre evoluția implementării HTA în Polonia, care a început din 1996 cu pregătirea personalului, sugerând că această etapă, de construire a abilităților la nivelul țării prin intermediul cursurilor lunare de pregătire, este deosebit de importantă. „Riscul autorităților din domeniul medical de a lua decizii greșite, în lipsa posibilității de a evalua obiectiv tehnologiile și politicile medicale, este foarte mare, pentru că nu există perspectivă asupra valorilor reale și a necesităților reale”, a explicat  Krzysztof Landa. Agenția HTA  care funcționează în Polonia – AHTAPOL - are costuri anuale de aproximativ 2,5 milioane de euro, sumă care variază în funcție de proiectele derulate. Agenția are circa 25 de angajați.

 “Comisia națională de oncologie își aliniază strategia la Parteneriatul european de acțiune pentru cancer”, a anunțat Ministrul Sănătății


Programe regionale de screening pentru tipurile de cancer care fac cele mai multe victime (cancer de col uterin, colorectal, mamar), campanii de informare a populației în legătură cu factorii de risc pentru cancer și constituirea unui Registru național de cancer se află printre prioritățile Comisiei Naționale de Oncologie în 2012, a declarat Ladislau Ritli, Ministrul Sănătății, prezent la deschiderea celei de-a doua zile a conferinței Chronic Disease and Health Management – Investiție în calitatea sănătății, organizată de Tarus Media.

„Comisia de oncologie va avea o nouă strategie, ținând cont de Parteneriatul european pentru cancer, în cadrul căreia se va acorda o atenție deosebită profilaxiei, derulării unei campanii de informare pentru creșterea conștientizării de către populațies a factorilor de risc, a cunoașterii cancerelor care pot fi depistate precoce”, a spus Ministrul Sănătății. În România trăiesc șase milioane de femei aflate în grupul țintă pentru cancerul de col uterin și mamar, cu vârsta între 25 și 60 de ani, iar mortalitatea cauzată de aceste cancere este foarte mare, a explicat Ladislau Ritli. El a precizat că anual sunt descoperite 3000 de cazuri noi de cancer de col uterin, din care jumătate decedează, ca urmare a stadiului tardiv în care sunt diagnosticate. Această strategie ar putea îmbunătăți indicatorii de sănătate în cancer la nivel național, care ne plasează în prezent pe cele mai defavorabile poziții în Europa.
 
Redimensionarea programelor de sănătate, printre obiectivele Ministerului în 2012
 
Pentru anul viitor, Ministerul Sănătății are în plan sprijinirea medicinii pediatrice, precum și acordarea unor fonduri suplimentare pentru medicina de familie cu scopul de a contrabalansa reducerea numărului de paturi din spitale. „Avem în vedere redimensionarea programelor de sănătate pentru că unele probleme sunt în prezent supradimensionate. Sănătatea femeilor și a copiilor este importantă pentru că bolile cronice se conturează încă din copilărie. Informarea și educația pentru sănătate , dublată de realizarea de screeninguri genetice se află printre planurile noastre în această direcție”, a afirmat Ladislau Ritli.  Soluția pentru problemele cronice este o chestiune de interdisciplinaritate, este sarcina întregii societăți, a colaborării dintre factori economici, sociali și politici, a spus Ministrul în încheierea discursului său.

În continuare, în cea de-a doua zi a conferinței, Francoise Cluzeau, senior adviser NICE International, a prezent activitatea instituției și un exemplu practic de evaluare a cost-eficienței tratamentelor cu mai multe tipuri de insulină în diabetul de tip 2. NICE a fost creată în Marea Britanie pentru a furniza ghiduri naționale pentru îngrijirea medicală, analize cost-eficiență pentru implementarea/decontarea diferitelor tratamente sau tehnologii în domeniul sănătății. Evaluarea tehnologiilor medicale se face în perspectiva creșterii calității vieții (QALY - quality-adjusted life year). "Există medicamente cu costuri foarte mari, dar cu o foarte mică creștere a calității vieții - este cazul multor medicamente din domeniul oncologic. Tot ce este peste 20.000 - 30.000 de lire sterline / QALY nu este considerat cost-eficient și nu îl recomandăm", a spus Cluzeau. Activitatea instituției, care este finanțată preponderent de stat, este publică și transparentă, toate recomandările fiind făcute publice. Aceastea stau la baza deciziilor NHS de a deconta o tehnologie medicală sau nu. Experiența NICE este importantă în condițiile în care autoritățile române ar putea decide înființarea unei Agenții pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale.

În încheierea conferinței, Prof. dr. Irinel Popescu (Institutul Clinic Fundeni) și prof. dr. Mihai Lucan (Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal) au prezentat experiența proprie în managementul afecțiunilor hepatice, și respectiv, al afecțiunilor renale, arătând că transplantul reprezintă o abordare cost-eficientă în aceste afecțiuni, deși prea puțin promovată în România, în ciuda avantajelor, atât din perspectiva pacientului cât și a sistemului.

 
Raluca Băjenaru

Redactor Medica Academica


 
Pentru mai multe detalii, contactați:

Georgiana Tăcutu

PR Officer

0744.644.394

 
Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Alte stiri:

China: Primele vaccinari impotriva gripei A(H1N1) au fost un succes
Primii studenti vaccinati in China impotriva virusului gripal A(H1N1) nu au suferit efecte secundare serioase, au anuntat marti oficialii chinezi, relateaza Agerpres, citand Reuters. China a inceput luni un program de vaccinare in masa, circa 100.000
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro