MedicalStudent.ro

Sunday
May 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Stiri medicale Comunicat de presa - România are nevoie de un Program Operațional pe Sănătate

Comunicat de presa - România are nevoie de un Program Operațional pe Sănătate

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

România are nevoie de fundamentarea unui Program Operațional Sectorial pe Sănătate foarte bine argumentat cu care să se prezinte la negocierile privind viitorul cadru financiar european 2014 – 2020, deoarece banii se vor da pe programe, și nu pe domenii, ca în perioada 2007 – 2013, au arătat participanții la dezbaterea “Finanțarea sănătății în noul cadru financiar 2014 – 2020”, eveniment organizat astăzi de compania Tarus Media. De asemenea, sănătatea ar trebui să fie declarată prioritate națională.

“Suntem de cinci ani în Uniunea Europeană dar nu suntem încă în politicile europene. De vină e deficiența noastră de a nu funcționa pe bază de programe. (...) Bugetul 2014 – 2020 se va duce într-un cadru contractual, nu numai financiar, cu un contract între Guvernul României și Comisia Europeană. În contract Guvernul va trebui să demonstreze nu numai că are programe, ci și capacitatea de a le implementa”, a declarat prof. dr. Vasile Pușcaș, fost Negociator Șef al României cu Uniunea Europeană. El a precizat că programele vor fi prioritizate și apreciate și evaluate prin prisma rezultatelor obținute.

Prof. Pușcaș a arătat că bugetul UE pentru sănătate pentru perioada 2014 – 2020 “nu va fi generos”, respectiv de 2,780 miliarde de euro, ieri fiind lansate spre informare două dintre programe, “Sănătate pentru creștere” și cel pentru consumatori.  

Lecția bugetului alocat pentru perioada 2007 – 2013 s-a dovedit aspră, pentru că România nu a alocat sănătății decât 0,8% din fondurile de coeziune, în timp ce Ungaria, spre evemplu, a alocat 5,4%.

“Va trebui să fim foarte prezenți și activi în dezbaterile nu numai din România, pentru ca măcar 7% din fondurile de coeziune să fie destinate sănătății”, a punctat Vasile Pușcaș.  

Cristian Pârvan, reprezentantul Asociației Oamenilor de Afaceri din România, a adus perspectiva pragmatică a mediului de afaceri asupra sănătății, care trebuie privită ca un “potențial de creștere a afacerilor și PIB-ului”.

Maria Varga, de la Direcția de Implementare și Coordonare Programe din Ministerul Sănătății, a punctat dificultățile cu care se confruntă proiectele care încearcă să acceseze fonduri europene pe sănătate, pornind de la încadrarea în diferite programe din diferite ministere, la evaluare și implementare.

“Există bucățele de programe unde putem aplica. Constatăm că suntem neeligibili la cele mai multe proiecte, putem aplica numai pentru pregătirea profesională, la Fondul Social European. Trebuie să se stabilească, din punct de vedere politic, dacă se dorește sau nu să dăm bani la sănătate. Acum nu facem decât să împușcăm puncte disparate”, a spus Maria Varga. Ea a precizat că în noua organigramă a Ministerului Sănătății Direcția de programe ar urma să se desființeze.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a arătat oportunitățile noului cadru financiar european: “Sunt două oportunități: pe de o parte programul de sănătate publică a UE, “Sănătate pentru creștere”, cu o finanțare de 446 de milioane de euro, prin care putem accesa fonduri pentru bolile rare, pentru screeningul pentru cancer, pe amenințările transfrontaliere, soluțiile eHealth și evaluarea tehnologiilor medicale, și, a doua oportunitate, programul de cercetare și inovare”.

Europarlamentarul a propus lansarea și semnarea unei “Scrisori Comune prin care România să se lupte pentru un Program Operațional Sectorial dedicat sănătății”.

Mihaela Luncan, reprezentant al Guvernului în Consiliul de Administrație al Comisiei de Acreditare a Spitalelor, a propus constituirea unui Grup de Lucru format din specialiști care să argumenteze și să fundamenteze crearea unui Program Operațional Sectorial dedicat Sănătății.

Cristian Luțan (ARPIM) a punctat efortul industriei farmaceutice de a investi în cercetare și inovare, prin lansarea, la nivel european, de către EFPIA și CE, a “inițiativei de finanțare a cercetării fundamentale în universități și laboratoarele mici”.  

Evenimentul organizat astăzi la Hotel Mariott de Tarus Media a reunit într-o disputată dezbatere, moderată de Gabriel Giurgiu (TVR), manageri de spital, reprezentanți ai autorităților statului, europarlamentari, reprezentanți ai asociațiilor profesionale, de afaceri și ai organizațiilor de pacienți, în scopul de a dinamiza interesul pentru utilizarea banilor europeni în domeniul sănătății.
 
Pentru mai multe informații:
Georgiana Tăcutu
Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
0744 644 394


Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Alte stiri:

Salile de operatii din spitalele mici din Franta risca sa fie inchise

Salilele de operatii din spitalele din Franta, in care sunt efectuate mai putin de 1.500 de interventii chirurgicale pe an, risca sa fie inchise de catre autoritati, informeaza lemonde.fr.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro