MedicalStudent.ro

Sunday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Stiri medicale Agenția pentru evaluarea tehnologiilor medicale (HTA) ar putea fi înființată începând din 2012

Agenția pentru evaluarea tehnologiilor medicale (HTA) ar putea fi înființată începând din 2012

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Un proiect de înființare a Agenției Naționale pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA – Health Tehnology Assesment)  a fost finalizat în urmă cu câteva săptămâni de un grup de lucru din cadrul Ministerului Sănătății și trimis spre consultare altor factori decizionali din sistem, urmând ca, în măsura în care răspunsul acestora va fi pozitiv, draft-ul să fie postat pe site-ul Ministerului Sănătății pentru dezbatere publică, a afirmat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, prezent la deschiderea Conferinței Chronic Disease and Health Management – Investiție în calitatea sănătății (ediția a treia), organizată de Tarus Media.
„Pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie se vor consolida răspunsurile entităților implicate în această decizie, iar dacă rezultatul este pozitiv, crearea Agenției ar putea începe de la începutul anului 2012 și constituirea ei ar putea dura între 18 și 24 de luni”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Agenția Națională pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale ar trebui să fie o instituție independentă, la început cu rol consultativ, urmând ca apoi să aibă și rol decizional, a menționat Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, adăugând că propunerea de constituire a Agenției va fi aprobată „cu siguranță”. Costurile de implementare a Agenției și numărul de angajați sunt dificil de estimat, în prezent, având în vedere că vor depinde de tipul de rapoarte care ar putea fi elaborate de instituție  - pentru medicamente, dispozitive medicale, etc.

„Avem nevoie de evaluarea tehnologiilor medicale pentru că în România se vorbește prea mult și se știe prea puțin și trebuie să se înțeleagă că acest pas înseamnă mai bine pentru pacient și nu este împotriva companiilor”, a spus Sorin Popescu, Corporate Affairs Manager Amgen, liderul mondial în domeniul biotehnologiei.

Krzysztof Landa, președinte Watch Healthcare Foundation, CEO Metirum L.A., General Partner HTA Audit, Polonia a vorbit despre evoluția implementării HTA în Polonia, care a început din 1996 cu pregătirea personalului, sugerând că această etapă, de construire a abilităților la nivelul țării prin intermediul cursurilor lunare de pregătire, este deosebit de importantă. „Riscul autorităților din domeniul medical de a lua decizii greșite, în lipsa posibilității de a evalua obiectiv tehnologiile și politicile medicale, este foarte mare, pentru că nu există perspectivă asupra valorilor reale și a necesităților reale”, a explicat  Krzysztof Landa. Agenția HTA  care funcționează în Polonia – AHTAPOL - are costuri anuale de aproximativ 2,5 milioane de euro, sumă care variază în funcție de proiectele derulate. Agenția are circa 25 de angajați.

Conf. dr. Daniel Grigorie, din cadrul Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” a dezvoltat un model de evaluare a tehnologiilor medicale pentru riscul individual de fractură în cazul femeilor care au depășit vârsta de 50 de ani, particularizat pentru pacientele cu osteoporoză şi osteopenie din România. „Cele mai multe fracturi la nivelul femeilor provin din rândul celor cu osteopenie, situaţia mai blândă a osteoporozei, pentru simplul motiv că sunt mai numeroase. Pentru evaluarea acestui risc era până acum nevoie de un densiometru. Numărul acestor aparate în România este la jumătate faţă de media din Uniunea Europeană şi nu sunt omogen distribuite pe suprafaţa ţării, majoritatea fiind la nivelul Capitalei”. Cu ajutorul modelului FRAX specific românesc, disponibil pe siteul Centrului OMS pentru osteoporoză, pacienții își pot calcula riscul de fractură pentru următorii zece ani sau medicii de familie pot face acest lucru pentru pacienții lor, proces care durează doar câteva minute.   Prof. dr. Grigorie a propus introducerea testului prin modelul FRAX, procedură cu cost zero, în Ghidul Național de Practică pentru Osteoporoză,  urmând calibrarea programului național de osteoporoză la rezultatele obținute.

Specialiști în HTA, pregătiți în cadrul SNSPMPDSB

„Această structură organizațională trebuie să fie independentă de factorul decizional și trebuie, înaintea tuturor discuțiilor, pornită formarea oamenilor pe acest segment. Evaluarea tehnologiilor medicale schimbă regulile jocului, deciziile vor deveni explicite, bazate pe dovezi reale”, a spus prof. dr. Cristian Vlădescu, director general pentru Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București.  În cadrul instituției pe care o conduce au fost pregătiți deja specialiști în HTA prin intermediul cursurilor în străinătate. În continuare, vor fi accesate fonduri europene pentru a aduce experți din străinătate care să susțină cursuri în țară.

„Procesul de evaluare a tehnologiilor medicale trebuie să fie cât mai transparent posibil și trebuie să existe o contestație a rezultatelor evaluării ale cărei reguli să fie foarte bine specificate. Dacă nu vom avea o regulă clară de contestație, vom avea o regulă clară a plicului și nu e bine”, a explicat dr. Florian Berghea, secretar general pentru Societatea Română de Reumatologie. Acesta a sugerat realizarea unei mini-evaluări a tehnologiilor de sănătate care poate fi derulată în cadrul oricărui consumator de tehnică medicală. „De ce un spital trebuie să aștepte crearea unei agenții când, dacă sunt puse la dispoziție date economice și se strâng cei mai buni specialiști într-un domeniu, se poate stabili un protocol de mini-evaluare. A alege din start produsul cel mai ieftin e o decizie greșită”, a spus dr. Berghea.

Heath Tehnology Assessment (HTA) reprezintă procesul de evaluare a eficacității tehnologiilor medicale (medicamente, dispozitive medicale, procedee chirurgicale, screening, sisteme de îngrijire – medicină de familie, case de îngrijire), informații care servesc drept suport deciziilor luate de autorități privind decontarea sau implementarea acestor tehnologii în cadrul sistemelor de sănătate. Aceste rapoarte HTA trebuie să răspundă următoarelor întrebări: este tehnologia respectivă eficientă? Care sunt beneficiarii? Ce costuri implică? Cum este evaluată în relație cu alternativele disponibile?

Raluca Băjenaru

Redactor Medica Academica

 

Pentru mai multe detalii, contactați:

Georgiana Tăcutu

PR Officer

0744.644.394

Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Alte stiri:

Donatie de sange pentru Spitalul de Urgenta din Iasi
Centru de Transfuzii din Braila a facut o donatie de 200 de unitati de plasma sangvina, Spitalului de Urgenta Sf.Ioan din Iasi, informeaza Adevarul. Dupa accidentul de la Scanteia, cei de acolo au hotarat sa asigure plasma necesara pentru intreaga politrauma ce ajunge, in fiecare zi, la spitalul nostru din intreaga Moldova.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro