MedicalStudent.ro

Saturday
May 18th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Evenimente Simpozionul Academician Nicolae Cajal, 01 aprilie 2011

Simpozionul Academician Nicolae Cajal, 01 aprilie 2011

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Cea de-a VI-a ediţie a Simpozionului “Academician Nicolae Cajal” ce va avea loc între 30 martie – 01 aprilie, 2011 în Bucureşti (Hotel Athenee Palace Hilton, Salon Le Diplomat) este organizat de Fundaţia “Academician Nicolae Cajal”, Intitutul Clinic Fundeni, Fundaţia “Dan Setlacec” şi Institutul de Virusologie “St. S. Nicolau”.

Această ediţie a Simpozionului va dezbate două teme pricipale şi anume:

·    Medicina şi Cercetarea Translaţională (genomică, terapii individuale bazate pe studiul genomului şi terapii celulare) şi
·    Virusologia şi Medicina Moleculară (terapii antivirale, antitumorale şi celulare, HIV, HPV şi infecţii hepatice etc.).

Deschiderea Oficială va avea loc Miercuri 30 martie 2011, orele 09.00 şi se va bucura de prezenţa Excelenţei Sale Dan Ben Eliezer Ambasadorului Statului Israel în România precum şi de prezenţa Academicianului Ionel Haiduc Preşedintele Academiei Române, Dr. Aurel Vainer Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi alte personalităţi marcante ce an de an au susţinut activităţile Fundaţiei Academician Nicolae Cajal.

Simpozionul “Acad. Nicolae Cajal” este o manifestare științifică de elită și un prilej de schimb de idei între cercetători străini de notorietate, ambasadori ai științei românești din marile universități ale lumii și cercetători și clinicieni români de prestigiu care au ales să facă cercetare și medicină în România. Evenimentul prezintă comunității științifice medicale rezultatele eforturilor cercetătorilor, oferind, pe parcursul celor trei zile de desfășurare, o oportunitate importantă de cooperare și interacțiune.

“Școala românească de medicină a fost pentru acad. Nicolae Cajal a doua sa familie. Profesorii și elevii săi i-au fost deopotrivă dragi și în toată viața și activitatea sa a lucrat pentru a consolida și promova școala medicală românească, pentru educația permanentă a opiniei publice în respectul față de viață. Așa se face că la fiecare simpozion dedicat memoriei tatălui meu este omagiată nu doar cariera științifică, nu doar rezultatul studiilor cercetătorului Nicolae Cajal, ci omul și dragostea de viață”, este mesajul Dnei Irina Cajal Marin, președintele Fundației.

Conferința ”Terapii Celulare” parte dintr-o serie de evenimente derulate în cadrul Proiectului ”Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe - S.P.E.R.” va avea loc vineri, 01 aprilie 2011. Această conferință mediatizează oportunitățile de formare a personalului medical incluse în Proiectul S.P.E.R. și prezintă modele concrete de succes din cercetarea științifică și practica românească și internațională a transplantului și terapiilor celulare.

“Secțiunea de Medicină și cercetare translațională a devenit deja tradițională. Platforma medicală Fundeni continuă să fie promotorul acestui tip de cercetare, care pleacă în primul rând de la necesitățile clinice. Răspunsul la marile întrebări din oncologie, transplantul de organe sau bolile inimii se află în laboratoarele de cercetare fundamentală. După cum și descoperirile din aceste laboratoare trebuie puse cât mai rapid în slujba celor aflați în suferință. O astfel de îmbinare fericită între clinică și cercetare a fost îmbrățișată și de alte colective din România. Simpozionul din acest an le dă prilejul să comunice rezultatele cele mai recente. Rămânem la convingerea fermă că marile descoperiri în științele fundamentale rămân apanajul vârstelor tinere și dorim să creăm terenul propice pe care ele să apară”, spune președintele simpozionului, prof. dr. Irinel Popescu.

Prof. dr. Costin Cernescu subliniază de asemenea ca “Academicianul Nicolae Cajal a promovat transferul cercetărilor experimentale în clinică pentru îmbunătăţirea mijloacelor de diagnostic şi tratament“ şi că “În prezent, în condițiile de austeritate impuse de criza globalã, cercetarea este privatã de inițierea trialurilor care ar valida cele mai valoroase rezultate”.

Între speakerii așteptați din străinătate se numără prof. Thierry Berney (Elveția), Dan Duda (Departamentul de oncologie al Harvard Medical School, Massachusetts General Hospital), Shimon Efrat (profesor de Genetică Moleculară și Biochimie la Universitatea din Tel Aviv), Eric Kremer (Franța), Amos Panet (Israel), Pascal Pineau (Franța), Olli Silvennoinen (Finlanda), Florin Șelaru (SUA), Ștefan N. Constantinescu (Belgia) etc. Prof. Amos Panet, este unul dintre cei mai titrați speakeri, profesor de virologie, Departamentul de Biochimie al Centrului Chenock pentru virologie, Hebrew University- Hadassah Medical School din Israel, câștigător al mai multor premii pentru biochimie, microbiologie și cercetare în cancer, este deținătorul a 21 de patente înregistrate pentru descoperirile sale, între care, cu aplicații în biotehnologie, invenția unei “bio-pompe” aplicată de Medgenics Corp. (și confondator al companiei) și invenția “virusului oncolitic”, utilizată de Theravir Corp. (și cofondator al companiei). A publicat peste 150 de articole științifice. Este profesor de virologie și șeful Departamentului de virologie la Universitatea Hebrew University – Hadassah Medical School, Israel, a fost visiting profesor la Massachusetts Institute of Technology și la Universitatea Columbia din New York.

Comitetul științific al evenimentului este format din Dorel Iordănescu – Fundația “Academician Nicolae Cajal”, Irinel Popescu – Institutul Clinic Fundeni, Mihai Stoian – Institutul de Virusologie “Șt. S. Nicolau“, Simona Dima – Institutul Clinic Fundeni, Simona Ruță – Institutul de Virusologie “Șt. S. Nicolau“ și Ștefan Constantinescu – Ludwig Institute for Cancer Research Ltd. de Duve Institute.

Mulţumim partenerilor media şi sponsorilor evenimentului Agilrom Scientific, Antisel Selidis, Biohellenica,  Complex Educational Lauder Reut, Hemat–Rom, Omnivet, Proanalytica, Roche, Top Diagnostics, Tunic Prod etc.

În ultima zi a manifestării vor fi acordate premiile Herbert Berler Barbu, care se adresează unor tineri talentați care au potențial de dezvoltare semnificativă pe plan aplicativ și capacitatea să comunice în termeni clari contribuția lor  în domeniile științifice pe care le reprezintă. Herbert Berler s﷓a născut în 1915 la Viena și a studiat dreptul la Cernăuți. Pasionat de marile progrese ale științei, a intuit rolul pe care urma să-l ocupe mai târziu Genetica, Imunologia și Biologia Moleculară, oferind spațiu editorial important discuțiilor sale cu marii creatori de școală din România, printre care și Acad. Nicolae Cajal.

Date de contact:
Alina BUGEAN
Trima – Comunicare, Events Marketing, PR – Secretariat Fundaţia Academician Nicolae Cajal
Telefon: 0756 162 100, email: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza


Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Alte evenimente:

Conferinta Nationala de Farmacie

Colegiul Farmacistilor din Romania si Asociatia Medicala Romana, in parteneriat cu Agentia Nationala a Medicamentului si Colegiul Medicilor din Romania organzeaza in perioada 18-20 noiembrie 2010, la Bucuresti, Conferinta Nationala de Farmacie.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro