MedicalStudent.ro

Sunday
May 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Evenimente Preocupări si performante ale Centrului de Educație și Cercetare în Ultrasonografie – CECUS al UMF ,,Iuliu Hațieganu’’: educatia studentilor si a medicilor folosind ecografia

Preocupări si performante ale Centrului de Educație și Cercetare în Ultrasonografie – CECUS al UMF ,,Iuliu Hațieganu’’: educatia studentilor si a medicilor folosind ecografia

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

CECUS este o structură a educatională, de cercetare si inovatie infiintata în anul 1997 în cadrul  UMF Cluj Napoca, afiliata  la Universitatea Thomas Jefferson Philadelphia USA. Misiunea principală a CECUS este aceea de a susține dezvoltarea și implementarea unui sistem coerent de învățământ ecografic, bazat pe noțiuni solide imagistice, coroborate cu elemente de semiologie și fiziopatologie clinică aplicativă. În paralel, CECUS susține punerea la punct a unor modalitati specifice, performante, de cercetare în domeniul ultrasonografiei, bazate pe evidențe suport pentru dezvoltarea de ghiduri diagnostico-terapeutice.

CECUS a infiintat Laboratorul de Ultrasonografie din cadrul ,,Centrului de Aptitudini Practice și Simulare în Medicină’’ al UMF Cluj.  Acest laborator, inaugurat în luna noiembrie 2011, a devenit funcțional în luna ianuarie 2012 prin organizarea programului de cursuri/workshopuri/demonstrații și lucrări practice adresat studentilor la medicina si medicilor rezidenti.

Laboratorul deține un spațiu de 42 mp, fiind dotat cu două simulatoare UltraSim (MedSim Israel), 2 fantome de acces venos și anestezie locală ecoghidate, 3 aparate portabile de ultimă generație Venue 40 (General Electric SUA) cu dotări complete. Prin parteneriatele întreținute cu companiile de profil, Laboratorul  a obținut acces pentru cursanții și lectorii CECUS la ultimele inovări în domeniul simulării în ultrasonografie – Sistemul Vimedix (Societatea Neotech). Investițiile totale se ridică la aproximativ 163,000 Euro.

Instrumentele educaționale de simulare permit dezvoltarea aptitudinilor și a abilităților de examinare și interpretare în context clinic a informației imagistice de tip ultrasonografic.

Toate aceste echipamente, sub atenta îndrumare a colectivului de lectori ai CECUS, au permis inițierea studiilor educaționale și dezvoltarea resurselor umane, formate în cadrul laboratorului complex de simulare. Colectivul de lucru este format din  cadre didactice, medici și medici rezidenți care susțin activitățile didactice cu înalt profesionalism și dăruire. Această activitate este dublată de cea științifică, concretizată în numeroase articole publicate in extenso având ca subiect principal educația medicală utilizând ultrasonografia.

Beneficiarii direcți ai activității din cadrul laboratorului de ultrasonografie coordonat de colectivul CECUS sunt studentii la medicina din tara s strainatate dar si medicii rezidenti de diferite specialități. In intervalul 2012 – 2013 peste 200 de medici de educatie au participat în cadrul laboratorului la sesiuni educaționale practice anexate cursurilor postuniversitare (de instruire în ecografia generală, ecografia pacientului critic, manopere ecografice ecoghidate la pacientul critic), a cursurilor universitare din cadrul ciclului de licență și whorkshop-urilor. De mentionat ca CECUS a inițiat în anul 2012, alături de SRUMB, primul Simpozion de Educație Medicală Folosind Ultrasonografia, având ca obiectiv principal instruirea precoce a studentilor la medicină în utilizarea ultrasonografiei ca și ’’stetoscop vizual’’ (67 de participanți).

Flexibilitatea și mobilitatea crescută a echipamentelor ecografie permit CECUS să fie un promotor al educației medicale a studenților utilizând ultrasonografia. În aceste sens, Centrul a  încurajat utilizarea echipamentelor în cadrul stagiilor preclinice (Anatomie) și clinice (Semiologie, Medicină internă, Urgențe) ale studenților. Anul acesta, CECUS in asociere cu Societatea Romana de Ultrasonografie in Medicina si Biologie – SRUMB organizeaza al doilea curs adresat studentilor cu ocazia conferintei nationale de la Oradea, in perioada 31 mai – 2 iunie.

Consideram ca aceasta preocupare de educatie a studentilor la medicina si a rezidentilor cu ajutorul ecografiei are caracter prioritar in Romănia si chiar la nivel european. Alaturi de SRUMB aceasta directie trebuie aprofundata si dezvoltata, beneficiile fiind foarte bune atît pentru studenti cît si pentru viitorii lor pacienti.

Prof. Dr. Radu Badea
Presedintele SRUMB


Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Alte evenimente:

Curs "Manager de proiect"

Centrul Doctus organizeaza in perioada 30 iulie -2 august 2010, la Sibiu, cursul Manager de proiect.

Cursul acopera tematica necesara, pentru ocuparea unui post de Manager de proiect, indiferent de tipul de proiect sau locul de munca de baza al persoanei nominalizate sa indeplineasca aceasta functie.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro