MedicalStudent.ro

Saturday
May 18th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Evenimente Diabetul – subiect de dezbatere la Conferinţa Naţională a Pacienţilor, ediţia a II a 14-16 iunie 2012

Diabetul – subiect de dezbatere la Conferinţa Naţională a Pacienţilor, ediţia a II a 14-16 iunie 2012

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Conferinţa Naţională a Pacienţilor 2012 aduce în centrul atenţiei opiniei publice, dar şi în faţa autorităţilor din România, problema diabetului şi a obezității, atât la copii cât şi la adulţi. Această temă se va regăsi  în cadrul unei dezbateri organizate, care se va desfăşura în perioada 14-16 iunie la Casa Universitarilor din Bucureşti.

Abordarea acestei probleme în cadrul Conferinţei Naţionale a Pacienţilor a survenit datorită faptului că astăzi asistăm la o adevărată pandemie a diabetului și obezității în rândul tuturor categoriilor sociale, cu impact negativ asupra stării de sănătate a populației. Diabetul, și deopotrivă obezitatea, duc la apariția unor complicații severe pentru organism, afectând pacientul atât fizic, cât și social și emoțional.

În România, în fiecare an sunt diagnosticate cu diabet peste 50.000 de persoane, iar 5% dintre români au diabet zaharat confirmat. Un procent de 90% dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip doi sunt obeze. În ceea ce priveşte diabetul la copii există în România în jur de 2.800 de copii sub 18 ani care au fost diagnosticaţi cu diabet, cel mai important factor fiind stilul de viaţă nesănătos şi sedendarismul.

În aceste condiții, prevenția și depistarea precoce a diabetului sunt factori absolut necesari pentru diminuarea fenomenului generat de această maladie. Conferința Națională a Pacienților își propune astfel să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului generat de diabet și obezitate, dar și să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă diabeticii din România, căutând totodată soluții la rezolvarea acestora.

Prof. Univ.Dr. Constantin Ionescu Târgoviște va aborda în cadrul conferinţei tema cu titlul “Comportamentul alimentar dezorganizat, factor de risc al bolilor metabolice”. “Instituţiile medicale internaţionale au atras atenţia asupra faptului că studiile efectuate pe toate cele 5 continente au remarcat creşterea fără precedent a incidenţei şi prevalenţei obezităţii, asistând astăzi la o adevărată pandemie. Îngrijorător este faptul că incidența obezității a crescut foarte mult, iar prevalenţa a coborât la vârste din ce în ce mai mici astfel încât patologia asociată cu excesul ponderal va afecta în viitor un număr din ce în ce mai mare de persoane care vor atinge vârsta adultă. În plus, prevalenţa diabetului zaharat de tip 2 prezintă un paralelism izbitor cu prevalenţa obezităţii. Așadar, tratarea subiectelor legate de obezitate și diabet în cadrul unor astfel de evenimente dedicate informării pacienţilor este obligatorie.”, a declarat pentru Sănătatea Media Group, Prof. Univ.Dr. Constantin Ionescu Târgoviște, preşedintele Asociaţiei Medicale Române.

Una dintre asociaţiile de profil participante la Conferinţa Naţională a Pacienţilor este Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România care susţine faptul că programul naţional de diabet trebuie să suporte îmbunătăţiri. “Punctul nostru de vedere este unul pozitiv în ceea ce priveşte schimbarea în domeniul sanitar. Programul național de diabet trebuie să suporte îmbunătăţiri tocmai pentru întâmpinarea costurilor pe termen lung cu complicaţiile cauzate de diabet. Asociaţiile de pacienţi care au timpul necesar trebuie să se implice în educaţie şi screening, cu costuri mai scăzute, prin organizarea de grupuri de suport şi prin asigurarea permanentă a educării şi informării pacienţilor.”, a declarat Maria-Angela Mesaros, preşedinte Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România.

În ceea ce priveşte incidenţa diabetului zaharat la copii şi tineri, Liliana Moldoveanu, preşedinte Asociaţia copiilor şi tinerilor cu diabet din judeţul Constanţa “Sweet Land”, susţine că această incidenţă este în creştere: “Se vorbeşte mult despre stil de viaţă sănătos, dar regulile elementare ale acestuia nu se pun în practică. Legătura între prevenire şi educaţie este esenţială în monitorizarea stării de sănătate a tinerilor. Altfel, ajungem la tratament de cele mai multe ori prea târziu. Noi, asociaţiile de pacienţi suntem cei care transmitem informaţiile mai departe de la întâlnirile de profil, care pun faţă în faţă, medici şi pacienţi, profesioniştii şi recomandările lor. Şi tot noi suntem cei care visăm la schimbarea atitudinii tânărului, a familiei şi a comunităţii în faţa unei afecţiuni cronice aşa cum este diabetul. Deja reuşim prin parteneriatele noastre, în derulare fiind proiectul european de voluntariat Sweet Horizon. Aşadar, suntem bucuroşi că vocea noastră poate fi ascultată din nou prin intermediul Conferinţei Naţionale a Pacienţilor.”
Conferința Națională a Pacienților va reuni la cea de-a II-a ediție personalități de marcă din sistemul medical românesc pentru a veni în întâmpinarea pacienților din România prin sesiuni de educație medicală, dar și prin mijlocirea dialogului cu autoritățile din domeniul sanitar. Evenimentul îți propune să informeze şi să educe pacienţii, dar și să găsească soluţii viabile la problemele actuale cu care se confruntă aceştia.

Sănătatea Media Group organizează, în parteneriat cu Alianța pentru Sănătate din România și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale a Pacienților (CNP), care va avea loc în perioada 14 – 16 iunie la Casa Universitarilor din Bucureşti.
                                                                                    
Divizia de Comunicare&PR
SĂNĂTATEA MEDIA GROUP
E-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Telefon: 0730.600.094, 0752.231.577


Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Alte evenimente:

Scoala de Vara - Slatioara 2009
Colegiul Medicilor Valcea organizeaza in perioada 10-12 iulie, la Slatioara cea de-a II a serie a cursurilor postuniversitare acreditate pentru medicii din mediul rural. Tematica cursurilor: - boli infectioase (parazitologie) - ATI - diabet zaharat, nutritie si boli metabolice Taxa pentru cursuri este de 50 lei indiferent de specialitatea medicului.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro