MedicalStudent.ro

Saturday
May 18th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Evenimente 10 – 12 mai eHealth week Budapesta: Europa stabilește un plan de acțiune în domeniul eHealth. 26 mai eHealth Congress București: Ce face România?

10 – 12 mai eHealth week Budapesta: Europa stabilește un plan de acțiune în domeniul eHealth. 26 mai eHealth Congress București: Ce face România?

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Grupul de acțiune pentru implementarea eHealth creat la nivelul Comisiei Europene și reunit în cadrul săptămânii eHealth de la Budapesta a făcut un apel către statele membre pentru a accelera implementarea soluțiilor eHealth, văzute ca un mijloc de a răspunde provocărilor puse în fața sistemelor de sănătate pe fondul îmbătrânirii populației și a creșterii așteptărilor pacienților față de calitatea îngrijirilor medicale. Până la sfârșitul anului Comisia Europeană va elabora un plan de acțiune în domeniul eHealth. Congresul eHealth organizat de Tarus Media pe 26 mai la București vă propune dezbaterea acestei problematici în România, alături de oficialii CNAS și ai Ministerului Sănătății și de specialiști care au obținut succese recunoscute la nivel european în implementarea eHealth.

În cadrul evenimentului de la Budapesta, Neelie Kroes, vicepreședintă a Comisiei Europene și comisar pentru “Digital Agenda”, a precizat că până la sfârșitul acestui an Comisia va elabora un plan strategic în domeniul eHealth, care va stabili obiective concrete și va recomanda termene în implementarea acestuia. Oficialul european a menționat rezultatele direct măsurabile ale unor proiecte, precum un proiect britanic care a redus într-un an vizitele inutile la medicii de familie cu 2,4 milioane și apelurile inutile la ambulanță cu 1,2 milioane, și un proiect de tele-cardiologie în Lombardia, care a avut ca efect reducerea cu 12% a vizitelor pacienților în ambulatoriu.

eHealth survey: 92% dintre spitalele din Europa au acces la broadband, 81% au fișa electronică a pacientului


Conform unui survey eHealth realizat de Comisia Europeană și dat publicității cu prilejul conferinței de la Budapesta, 92% dintre spitalele din Europa au acces la broadband și 81% au implementat unul sau mai multe sisteme de înregistrare electronică a pacientului, dar numai 4% oferă pacienților și acces online la propriile lor dosare electronice.

Surveyul este destinat să ofere informații importante pentru Grupul de lucru al Comisiei Europene pentru implementarea eHealth (EU eHealth Task Force), reunit pentru prima dată la Budapesta în ideea de a realiza unul din obiectivele stabilit de Digital Agenda, un proiect european care a stabilit anul 2015 ca dată limită pentru a oferi pacienților acces online la datele lor medicale.

Evenimentul, care a reunit miniștri și oficiali din toate statele membre UE, a reflectat faptul că implementarea eHealth în Europa variază în limite foarte largi, de la proiecte de mici dimensiuni și izolate în Bulgaria la rețeta electronică – ePrescription – implementată în proporție de 40% în Spania, 80% în Estonia și 100% în Suedia.

Alte date care au reieșit din cercetare arată că 71% dintre spitale utilizează sisteme de eRezervare pentru programarea pacientilor, 65% au un sistem comun de înregistrare a pacienților și 61% au un sistem de arhivare comună a fișelor pacienților. De asemenea, 43% schimbă rapoarte radiologice în mod electronic iar 39% folosesc sistemul videoconferintelor pentru consultații între stafful intern și specialiști externi.

Surveyul a fost făcut în 906 spitale din toate cele 27 de state membre la care s-au adăugat Croația, Islanda și Norvegia.

Suedia și Estonia, exemple de urmat în eHealth


Suedia și Estonia sunt două dintre statele europene unde procesul de implementare al eHealth reprezintă un exemplu demn de urmat și pentru alte state, a spus Comisarul European pentru Sănătate și Consumatori, John Dalli. “Nu este nevoie să reinventăm roata în fiecare dintre statele membre, putem împărtăși bunele practici și putem învăța unul din experiența celuilalt”, a punctat Dalli.

În Suedia, investițiile în modernizarea sistemului sanitar au ajuns la 500 de milioane de euro, iar rețeta electronică și dosarul elecronic al pacientului sunt implementate în procent de 100%. Un alt exemplu de bună practică ese reprezentat de Estonia, care în șapte luni a implementat rețeta electronică în procent de 80%. Bunele practici din Estonia în domeniul eHealth vor fi prezentate și la București, în cadrul Congresului organizat pe 26 mai de Tarus Media.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a exemplificat pentru România progresele făcute în domeniul medicinei de urgență, într-un proiect care implică implementarea telemedicinei și interconectarea a 40 de centre de medicină de urgență.

La evenimentul de la Budapesta au participat Maria Vasilescu și Delia Budurcă, reprezentații revistei Medica Academica, publicație editată de compania Tarus Media.

 
eHealth pentru sănătatea populației României

editia a 6-a, 26 Mai 2011, Hotel Crowne Plaza, București


Prezintă soluții inovatoare pe care e-Health le oferă sistemelor de sănătate și modalități de implementare a acestora în România.

Între subiectele dezbătute se află:

·         Priorităţile în adoptarea sistemului e-Health în România

·         Soluţii e-Health pentru industria farmaceutică şi farmacii

·         Accesul la informaţie al medicilor de familie pentru decizia clinică

·         Sisteme informatice cost eficiente pentru managementul spitalelor

·         Surse de finanţare pentru domeniul e-Health

·         Soluţii informatice pentru servicii medicale eficiente (EHR şi E-Prescription)

PLUS:  GALA PREMIILOR E-HEALTH, 25 mai 2011, Hotel Crowne Plaza, Bucuresti - Decernarea premiilor de excelență în domeniul e-Health pentru 2010

Speakeri confirmați:

    Dr. Michèle Thonnet, Ministry of Health,  Informatization of the Health System Mission, Franța
    Amalia-Irina VLAD, MD, PhD, European Commission, DG INFSO, ICT for Health, Research  Programme Officer, Belgia
    Cristian Silviu BUȘOI, Member of the European Parliament, Committee on the Internal Market and Consumer Protection,  Belgia
    Traian IONESCU, President's Adviser, SIVECO, România
    Raed ARAFAT , MD,  Under-Secretary of State, Ministry of Health, România
    Madis TIIK, MD, CEO, Estonian e-Health Foundation, creatorul strategiei implementării eHealth în Estonia
    Prof. Michael NERLICH, președinte, International Society for Telemedicine and e-Health, Germania
    György SURJÁN, Acting Executive Director, National Institute for Strategic Health Research, Ungaria, creatorul strategiei implementării eHealth în Ungaria
    Prof. Pekka RUOTSALAINEN, National Institute for Health and Welfare, Finlanda
    Heinrich KÖRTKE, Director, Institute of Applied Telemedicine (IFAT), Germania

Pentru mai multe informații vă rugăm contactați:

Georgiana Tăcutu, PR officer, Tarus Media,

tel: 0744 644 394 begin_of_the_skype_highlighting            0744 644 394      end_of_the_skype_highlighting,

email: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .
Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Alte evenimente:

Medical Forum

Pharma Business sub patronajul Societatii Nationale de Medicina Familiei din Romania organizeaza in data de 16 iunie 2010, la Constanta, conferinta Medical Forum. Manifestarea va fi creditata EMC.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro