MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Editorial Copiii haosului

Copiii haosului

Evaluare articol: / 12
Cel mai slabCel mai bun 
Nascuti in comunism, acesti copii ar fi trebuit sa se integreze normal, firesc si obligatoriu in marea de camasi portocalii si sepci albastre. Totul era deja stabilit. Dar, printr-o ciudata, bulversanta si misterioasa intorsatura a sortii, ei s-au trezit proiectati intr-o libertate noua si foarte ravnita, lasand in urma istorii despre oameni obisnuiti, deveniti cu sau fara voia lor eroi ai revolutiei. Pasind in libertate, copiii pareau sa se miste stangaci si timid, in noua stare de fapt, poleita cu bomboane colorate, sucuri cu gusturi ciudate si, in care Mos Gerila devenise peste noapte Mos Craciun. Tot trecutul parea un vis urat si indepartat, care nu se mai intorcea niciodata.

Era vremea calculatoarelor, televizoarelor color, muzicii straine si apoi romanesti, a lucrurilor care trebuiau descoperite. In sfarsit, Romania devenise un spatiu locuibil, in care copiii haosului, inca mici, isi imaginau printre gene ceva franturi de viitor romanesc care arata chiar foarte bine.

Si au crescut, tot au crescut, au terminat gradinita, scoala generala, si liceul. Purtand cumva in sange un anumit artifact pre-decembrist de tipul ’asa trebuie sa fie’, copiii haosului nu s-au revoltat foarte des, desi, de-a lungul vremii au suferit diverse experimente ale unora care cautau, poate, forma cea mai buna a examenelor de bacalaureat si de capacitate (probabil ca nici acum n-au gasit-o, dar asta e alta poveste). Desi simteau cumva ca nu aceasta este evolutia fireasca a starii de fapt, generatia aceasta dotata cu un optimism iesit din comun, a sperat pana in ultima clipa intr-o viata mai buna si foarte romaneasca.

Si, cumva printr-o noua ironie a sortii, multumita inlaturarii vizelor, copiii haosului au putut sa priveasca dincolo de garduri, garduri care, pentru parintii lor au fost prea inalte, prea ciudate si prea vorbitoare de engleza. Astfel au avut cu ce sa compare.

Si iata ca au trecut aproape 20 si ceva de ani. Ce s-a intamplat cu copiii haosului?
Copiii haosului au ramas copiii haosului (se pare ca aceasta e paradoxal constanta vietii lor). Unii s-au trezit ca entuziasmul de pe bancile facultatii s-a transformat in scrum in fata angajatorului care nu te mai cheama niciodata la interviu, altii s-au casatorit, concentrandu-se asupra rolului de tata si mama model, altii inca mai rezista pe baricadele optimismului, iar …altii termina anul viitor Medicina si simt ca nu au nici cea mai vaga idée despre ce o sa faca. Dezamagiti groaznic de un sistem care nu prea face ceea ce trebuie, copiii haosului viseaza la usi germane, franceze sau suedeze, usi care sa le deschida macar speranta, daca nu certitudinea unei vieti mai bune decat aici. De acum totul se raporteaza la ‘aici’ si ‘acolo’.

Copiii haosului nu au uitat ca sunt romani, stiu de unde au plecat si unde vor sa ajunga, si tot efortul in incercarea de a scapa de haosul din viata lor, haos care a lizat deja mult prea mult si care acum e in pericol sa-i produca scurtcircuit chiar si luminitei de la capatul tunelului lor. Si ei …..nu vor accepta niciodata asta!
Publicat de :
Mihaela Selescu
Puncte: 689
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

MedicalStudent.ro TV - Medicina si cultura

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro