MedicalStudent.ro

Monday
Apr 29th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Vasile Procopişin (20.11.1934-25.04.2008)

Evaluare articol: / 12
Cel mai slabCel mai bun 

Vasile ProcopisinNăscut la 20 noiembrie 1934 în s. Şaptebani, raionul Râşcani. Şi-a făcut studiile la şcoala medie incompletă de şapte ani din satul natal şi Colegiul de felceri şi moaşe din or. Bălţi, pe care-l absolveşte cu menţiune în 1951. Activează ca felcer la spitalul din Şaptebani, iar în 1952 devine student al Institutului de Farmacie din or. Odesa. După care, în 1957, vine în „imperiul farmaciei şi medicamentului”…

Între 1957-1965 activează în sistemul farmaceutic din Ucraina, inclusiv şapte ani ca şef al Direcţiei Farmaceutice din regiunea Cerkasî. În 1965 este transferat în sistemul ocrotirii sănătăţii din R. Moldova, unde activează ca şef-adjunct al Direcţiei Principale Farmaceutice a Ministerului Sănătăţii,din 1966 până în 1971 este şef al Direcţiei Principale Farmaceutice a Ministerului Sănătăţii al R. Moldova.

În 1967 este invitat să ţină, prin cumul, cursul “Organizare şi economie farmaceutică” la Facultatea Farmacie a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, iar din 1970, odată cu fondarea catedrelor de profil la facultate, a fost numit, apoi ales prin concurs, ca şef de catedră.

În anul 1971 a fost numit decan al Facultăţii Farmacie, funcţie pe care a îndeplinit-o timp de 35 de ani. În 1973 i s-a conferit titlul ştiinţifico-didactic de conferenţiar universitar, iar în 1989, la un an după susţinerea tezei de doctor habilitat în ştiinţe farmaceutice, şi înaltul titlu de profesor universitar.

De-a lungul anilor, profesorul, decanul Vasile Procopişin şi-a adus contribuţia considerabilă la: perfecţionarea continuă a procesului de studii la catedră şi facultate; renovarea standardelor educaţionale, planurilor şi programelor analitice pentru studenţi, rezidenţi şi cursanţi; implementarea celor mai noi metode şi forme de instruire şi evaluare a cunoştinţelor; informatizarea procesului de studii; consolidarea bazei de producere pentru Facultatea Farmacie din Codru, Bursuc; fondarea şi construcţia noului Centru de cultivare a plantelor medicinale din comuna Bardar; stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare internaţională cu institutele şi facultăţile de farmacie din România, Rusia, Ucraina, Polonia, Bulgaria şi alte ţări.

La iniţiativa şi sub conducerea decanului Vasile Procopişin, în 1982 a fost construită şi deschisă Catedra Farmacie didactică şi de producere, prima de acest gen în fosta URSS, dotată cu cel mai performant utilaj farmaceutic şi tehnică informaţională. În calitate de fondator şi şef al catedrei, dar şi de decan al facultăţii, prof. Procopişin a consolidat un colectiv profesoral-didactic de performanţă, a creat condiţii favorabile de activitate didactico-ştiinţifică, a îndrumat mai multe generaţii de tineri, cărora le-a fost o sursă sigură de cunoştinţe teoretice profunde şi bogată experienţă profesională, un exemplu de omenie şi dăruire profesiei şi alma mater.

Remarcabilă a fost şi activitatea ştiinţifică a savantului Vasile Procopişin, reflectată în peste 250 de lucrări ştiinţifico-didactice de o certă valoare, inclusiv 8 monografii, 6 manuale, 12 îndrumări metodice.

Astfel, lucrarea „Organizarea şi economia farmaciei”, elaborată în comun cu savantul rus Valeriu Krikov, şi până în prezent este unul dintre manualele de bază, utilizat pe larg în instruirea farmaciştilor din ţările fostei URSS.

Sub bagheta profesorului Vasile Procopişin au fost susţinute 11 teze de doctor şi una de doctor habilitat în farmacie, s-a creat o şcoală autohtonă de savanţi în domeniul Farmaciei sociale. Meritele ştiinţifice ale profesorului Procopişin au fost înalt apreciate de Academia de Ştiinţe a Moldovei care, în 1995, prin concurs, l-a ales în calitate de membru correspondent.

Datorita meritelor deosebite i se conferă medalia „Dimitrie Cantemir”.

Din 1999, pe lângă Universitatea de Medicină funcţionează Consiliul ştiinţific specializat de susţinere a tezelor în domeniul farmaciei, în fruntea căruia permanent s-a aflat profesorul Vasile Procopişin. De asemenea, între anii 1996-1997, el a exercitat funcţia de viceministru al Sănătăţii; pe parcursul mai multor ani a fost preşedinte al Asociaţiei Farmaciştilor din Moldova, specialist principal netitular al Ministerului Sănătăţii în probleme de farmacie. În 1997-2001 a fost preşedinte al Comisiei pe problemele persoanelor de vârsta a III-a pe lângă preşedintele RM.

În ziua de 25 aprilie 2008, după o boală grea şi îndelungată, ne-a părăsit pentru totdeauna profesorul universitar Vasile Procopişin

Titluri şi funcţii obşteşti
1973 Titlul ştiinţific docent (conferenţiar).
1984 Titlul onorific „Om emerit al şcolii superioare”.
1985-1996 Preşedinte al Societăţii Ştiinţifice a Farmaciştilor a Republicii Moldova.
1989 Titlul ştiinţific profesor universitar.
1993 Membru – corespondent al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.
1993 Specialist principal netitular al Ministerului Sănătăţii pentru probleme farmaceutice.
1993-1997 Redactor-şef al „Revistei Farmaceutice a Moldovei”.
1996 Membru al Prezidiului Comisiei Superioare de Atestare a Republicii Moldova.
1996-2005 Preşedinte al Asociaţiei Farmaciştilor din Republica Moldova.
1996 Membru al Academiei Internaţionale „Internaţional Academy of Sciences of Nature and Society”.
1997-2001 Preşedinte al Comisiei pe problemele persoanelor de vârsta a III-a pe lângă Preşedintele Republicii Moldova.
1999 Preşedinte al Consiliului Ştiinţific Specializat DH 15.99.62 pentru susţinerea tezelor de doctori şi doctori habilitaţi în Farmacie.
2005 Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Farmaciştilor din Republica Moldova.
Distincţii
1971 Ordinul „Знак Почета”.
1976 Ordinul „Знак Почета”.
1984 Diploma Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM.
1995 Ordinul „Gloria Muncii”.
2004 Medalia Sf. Gheorghe „Cinste, Slavă, Muncă” şi Diploma „Golden Fortune” a International Academy of Ratings and Sociology.
2004 Diploma Guvernului Republicii Moldova.
2004 Грамота Верховной Рады Украины.
2004 Medalia „Dimitrie Cantemir” a AŞRM.
2005 Ordin de Onoare al Republicii Moldova.
2005 Laureat „Laurii Panaceei” – omul anului 2005.
Florin Lazar, membru executiv AŞSTM, Asociatia Stiintifica a Studentilor si Tinerilor Medici, Chisinau, RM

Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro