MedicalStudent.ro

Wednesday
May 08th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Tratamentul Sindromului de apnee in somn obstructiv - Stimulatorul nervos implantabil

Tratamentul Sindromului de apnee in somn obstructiv - Stimulatorul nervos implantabil

Evaluare articol: / 28
Cel mai slabCel mai bun 

ImageNotiunea de apnee de somn a inceput sa prinda contur cu aproximativ un secol in urma. Terminologia de “sindrom de apnee in somn” a fost insa recunoscuta abia la jumatatea secolului trecut, cand datorita investigatiilor disponibile varietatea semnelor si simptomelor, a fost si clasificata. In prezent, sindromul de apnee in somn cuprinde forma obstructiva, centrala si mixta, in functie de fiziopatologie.

Forma cea mai frecvent intalnita in clinica este cea obstructiva. Aceasta se caracterizeaza prin reducerea fluxului aerian la nivelul cailor aeriene superioare, cu scaderea saturatiei in oxigen. Cauzele acestei afectiuni sunt variate, cel mai frecvent fiind anatomice, legate de greutate sau pozitia de somn a pacientului. Simptomul cel mai sugestiv se refera la somnolenta diurna excesiva. Uneori afectiunea este sesizata de partener, ingrijorat de « pauzele » in respiratie pe timpul noptii.

Netratat, sindromul de apnee in somn poate fi considerat amenintator de viata prin complicatiile pe care le asociaza : aritmii pana la infarcte miocardice, accidente vasculare, hipertensiune arteriala.

Diagnosticul de certitudine al acestui sindrom poate fi pus numai cu ajutorul polisomnografiei, un ansamblu de investigatii (electroencefalograma, electromiograma, electrooculograma) care evalueaza diferiti parametri vitali in timpul somnului, inclusiv fluxul aerian la nivelul cailor respiratorii superioare.

Remiterea semnelor si simptomelor asociate sindromului cunoaste mai multe metode insa eficienta lor pe termen lung nu a fost inca demonstrata. Cu toate acestea indicatia urmarii tratamentului trebuie respectata cu strictete, boala fiind progresiva.

Pana in 1980 singura metoda de tratament era traheostomia. Cu timpul s-au realizat dispozitive care sa imbunatateasca respiratia in timpul noptii. Primul dintre acestea, OPAP-ul avea o schema de functionare mecanica prin cresterea fluxului de aer secundar tractiunii mandibulare. C-PAP (continous positive airway pressure) sau Bi-level (Bi-PAP) machine sunt folosite de cativa ani pentru remiterea semnelor si simptomelor formelor moderate pana la severe de apnee de somn obstructiva prin monitorizarea inspirului si expirului. Cea din urma mentionata prezinta avantajul ca are presiunea mai mica in timpul expirului.

Dintre metodele chirugicale cele care statistic si-au demonstrat eficacitatea in 50% dintre cazuri sunt uvulo-velo-faringoplastia, miotomia mandibulara sau uvuloplastia asistata laser.

Cele mai noi metode de corectare a sindromului se incadreaza in sfera chirurgiei minim invazive.

1.Somnoplastia cu ajutorul radiofrecventei mareste lumenul cailor respiratorii si reduce sforaitul permitand unei cantitati mai mari de aer sa ajunga la nivel pulmonar. Principiul este acela de a reduce volumetric palatul. Recent s-au inceput testele si pentru a verifica eficacitatea reducerii volumetrice a limbii.

2. Stimulatorul nervos implantabil are un senzor care monitorizeaza respiratia pacientului si stimuleaza nervul hipoglos, pentru a ajuta activitatea musculara si a mentine deschise caile aeriene. Sistemul poarta numele de Apnex si a fost recent lansat pe piata din SUA .

Stimulator nervos implantabil

Dispozitivul este implantat subcutan, subclavicular, la nivelul fasicei pectoralului mare. Un electrod distal este atasat nervului hipoglos in regiunea submandibulara. La nivelul dispozitivului mai sunt conectati doi senzori stabiliti la nivelul toracelui, care monitorizeaza respiratia. Astfel Apnex combate sindromul pe doua cai. Pe de o parte electrodul conectat la nivelul hipoglosului va trimite stimuli catre genioglos, calea nervoasa, iar pe de alta parte senzorii de la nivelul toracelui vor putea descarca si ei stimuli catre musculatura aferenta, calea musculara. Prin bioimpedanta stimulul are ca punct initial de plecare senzorii amplasati pe torace, urmand traseul catre « centru » dispozitivul propriu-zis si catre hipoglos.

Acest mic « aparat » are avantajul de a mima fiziologia respiratorie normala.

www.medgadget.com
emedicine.medscape.com
www.stanford.edu

Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Celule stem tumorale- blocarea diferentierii celulelor stem normale
Un studiu realizat recent, ce compara celulele stem normale cu cele ce se afla la originea tumorilor maligne releva faptul ca celulele canceroase sunt “prinse”, intr-un mod anormal, intr-un stadiu incipient de dezvoltare.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro