MedicalStudent.ro

Sunday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Celule stem tumorale- blocarea diferentierii celulelor stem normale

Celule stem tumorale- blocarea diferentierii celulelor stem normale

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Un studiu realizat recent, ce compara celulele stem normale cu cele ce se afla la originea tumorilor maligne releva faptul ca celulele canceroase sunt “prinse”, intr-un mod anormal, intr-un stadiu incipient de dezvoltare.
Cercetarile ofera noi indicii in descifrarea patofiziologiei gliomului ( tumora primara a sistemului nevos central, cu origine in celulele gliale) si de asemenea ofera noi directii in dezvoltarea unor strategii terapeutice impotriva unor anumite tipuri de tumori.

Celulele responsabile de aparitia tumorilor (TIC) sunt considerate o populatie de celule tumorale cu multiple caracteristici comune cu celulele stem normale (NSC). Dintre acestea cel mai important este faptul ca ambele tipuri sunt capabile de autoreplicare si de diferentiere in diverse subpopulatii celulare.

Studii precedente au demonstrat existenta TIC in diferite tipuri de tumori cerebrale, inclusiv in glioblastoame. Desi TIC au multe proprietati comune cu celulele stem normale, acestea mai poseda si o aberatie genetica ce sustine un fenotip tumorigenic.

Dr. Howard A Fine., unul dintre conducatorii studiului actual, de la National Cancer Institute din Bethesda, sustine ca, din nefericire, rapoartele ce prezinta cu exactitate modificarea care apare in calea diferentierii celulelor stem specifie pentru un tesut, cu urmare secundara de aparitie a unei tumori, sunt foarte vagi.

Pentru a intelege mai bine rolul pe care caile de diferentiere il au in aparitia celulelor stem tumorale, Dr. Fine si colegii sai, au izolat TIC din glioblastoame umane primare si le-au comparat cu celule stem normale atat de la oameni , cat si de la soareci, aflate in variate momente ale diferentierii.

Cercetatorii au descoperit faptul ca celulele ce intiaza aparitia tumorilor, izolate de la pacienti adulti, sunt similare celor stem embrionare primitive ( si mai putin asemanatoare cu cele embrionare tarzii sau cu celulele stem ale adultului). Se pare ca TIC sunt blocate intr-un stadiu de dezvoltare primordial, cel putin partial. Acest fapt a fost sugerat de represia expresiei unui receptor 1b (BMPR1B) al unei proteine responsabile de morfologia genetica osoasa. Absenta expresiei acestui receptor este mediata de un complex. BMP (bone morphogenic protein) sunt cunoscute ca mediatori ai proliferarii, diferentierii si apoptozei celulelor stem normale, in functie de varsta celulara si de mediul inconjurator celular.

Cel mai important este faptul ca inducerea fortata a expresiei BMPR1B restabiliste ciclul normal de diferentiere, ajungandu-se la un final normal al procesului.

Studiu realizat nu vrea decat sa ofere un exemplu de situatie in care celule stem normale, blocate in stadiul evolutiv, pot contribui la patogeneza tumorala. Descoperirile ajuta la intelegerea mai detaliata a mecanismului de dezvoltare a celulelor stem tumorale. De asemenea, acestea identifica BMPR1B ca o noua tinta terapeutica sau, mai bine spus profilactica, in aparitia celulelor stem tumorale.

www.sciencedaily.com

Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

O noua terapie pentru leziunile maduvei spinarii: transplantul de celule gliale olfactive

Regenerarea axonilor sistemului nervos central in caz de injurie nervoasa este deficitara. O exceptie care a stimulat imaginatia doctorilor este reprezentata de bulbul olfactiv. In aceasta structura, axonii sectionati si cei normali sunt in stare sa se regenereze si sa refaca sinapse functionale.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro