MedicalStudent.ro

Sunday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Neuronii oglinda – traducerea neurologica a empatiei si evolutiei umane?
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Neuronii oglinda – traducerea neurologica a empatiei si evolutiei umane?

Evaluare articol: / 49
Cel mai slabCel mai bun 

neuroni oglindaDescoperiti de un grup de cercetatori italieni, de la Universitatea din Parma, neuronii - oglinda reprezinta o clasa speciala de celule nervoase, cu un rol deosebit in cunoasterea directa, automata si inconstienta a mediului inconjurator. Acesti neuroni corticali sunt activati nu doar atunci cand este indeplinita o actiune, ci si atunci cand observam cum aceeasi actiune este realizata de altcineva, ei reprezentand mecanismul neural prin care actiunile, intentiile si emotiile altora pot fi intelese in mod automat. In plus, se suspecteaza ca disfunctiile acestor celule  pot fi implicate in diverse boli, precum autismul, astfel incat intelegerea functionarii neuronilor oglinda poate deveni extrem de importanta in elaborarea unor noi modalitati de tratament.

Neuronii - oglinda au fost initial descoperiti in cortexul frontal premotor al maimutelor (aria F5), iar in urma cercetarilor ulterioare, s-a constatat prezenta acestora si in lobul parietal inferior. Caracteristica lor definitorie este data de stransa relatie dintre informatiile motorii pe care le codifica si informatiile vizuale la care raspund, punand in legatura zonele creierului responsabile pentru procesarea senzoriala si pentru cea motorie.

Conform ultimelor studii, si creierul uman prezinta neuroni -  oglinda, fiind elaborate o serie de ipoteze pentru a explica rolul lor functional, precum intelegerea actiunilor si intentiilor, imitatia si chiar empatia.
empatia, imitarea
Prima ipoteza privind functia neuronilor - oglinda a fost aceea a intelegerii actiunilor, desi poate suna aproape bizar ca pentru recunoasterea acestora, trebuie activat sistemul motor. De fapt, o simpla perceptie vizuala, fara implicarea sistemului motor, ar oferi doar informatii despre aspectele vizibile ale miscarii, nefurnizand insa si informatii despre componentele ei intrinseci sau despre sensul actiunii respective. Privind din aceasta  perspectiva, neuronii - oglinda ar putea fi mecanismul central, de la care pornesc nenumarate alte functii, una dintre ele fiind imitatia, definita ca abilitatea de a reproduce sau de a invata noi actiuni.

In plus, exista dovezi clare din care reiese ca sistemul neuronilor - oglinda este implicat atat in repetarea imediata a actiunilor realizate de alte persoane, cat si in invatarea comportamentelor prin imitare. Observarea unei actiuni furnizeaza insa doua tipuri de informatii:  „ceea ce” se desfasoara si  „de ce” se desfasoara, neuronii - oglinda fiind capabili nu doar sa reactioneze la un simplu stimul, ci si sa „inteleaga” sensul si scopul acelui stimul, astfel ei fiind responsabili si pentru intelegerea intentiilor.

De asemenea, a fost sugerat faptul ca exista o oarecare legatura intre autism si sistemul neuronilor - oglinda, inabilitatea copiilor autisti de a se raporta la alti oameni si situatii de viata fiind cauzata  si de o tulburare a functionarii acestor neuroni.

Capacitatea unui individ  de a intelege starea emotionala a celuilalt, de a percepe ceea ce percepe celalalt sau, intr-un cuvant, empatia, este legata si ea de neuronii - oglinda. Cercetarile de imagistica au aratat ca in timp ce observam starea emotionala a altor persoane, sunt activate aceleasi structuri neuronale care sunt activate atunci cand traim noi insine emotiile respective.

Pe langa toate aceste functii, unii cercetatori pun acest sistem de neuroni in legatura cu dezvoltarea limbajului, deoarece se pare ca neuronii - oglinda au fost localizati si in zona lobilor frontali, in apropierea ariei Brocca, regiune considerata responsabila cu dezvoltarea vorbirii.

Reprezentand una dintre cele mai interesante descoperiri din domeniul neurostiintelor, neuronii - oglinda modifica radical vechea conceptie despre functionarea creierului uman, conform careia acesta ar lucra secvential: perceptia semnalelor fiind urmata de o faza de prelucrare cognitiva, apoi de o faza de decizie si de executie a comenzilor motorii, secretorii sau de alta natura.

In mod cert, posibilitatea individului de a reactiona la actiunile si emotiile celorlalti are o importanta foarte mare in reglarea comportamentului, caci oamenii nu ar putea colabora eficient daca nu s-ar adapta la starea emotionala a celor din jur, iar neuronii - oglinda au rolul de a acorda trairile proprii cu cele ale altor persoane.

Bibliografie:

http://www.medica.ro/reviste_med/download/practica_medicala/2010.1/PM_Nr-1_2010_Art-0.pdf
http://www.psihologiaonline.ro/download/art/A096_TulbPervazive.pdf
http://web.unife.it/progetti/neurolab/pdf/in-press-Rizzolatti-Craighero-07.pdf
http://www.scholarpedia.org/article/Mirror_neurons
http://neurologie.ucoz.com/news/prima_inregistrare_directa_a_neuronilor_oglinda_in_creierul_uman/2010-04-17-49
http://en.wikipedia.org/wiki/Mirror_neuron
http://physiologyonline.physiology.org/cgi/content/full/23/3/171


Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (1)

Subscribe to this comment's feed
comentariu
0
-studiul acestor neuroni ar putea duce la metode de regenerare a cortexului in anumite boli,prin observarea diferentelor existente ,sau prin refacerea circulatiei cerbralede supleere.
mariana tranca , octombrie 24, 2011

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

ADHD - un sindrom al secolului XXI cu cauze inca nedezvaluite complet
ADHD este caracterizata de un set de manifestari implicand lipsa de atentie, agitatia excesiva si impulsivitatea. Cauza precisa a ADHD ramane nedeterminata, insa noi studii aduc lumina asupra potentialilor factori de risc.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro