MedicalStudent.ro

Sunday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Viermii ne pot ajuta sa intelegem posibilele origini ale depresiilor si insomniilor

Viermii ne pot ajuta sa intelegem posibilele origini ale depresiilor si insomniilor

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Oamenii de stiinta au petrecut decenii incercand sa gaseasca cauzele depresiilor, schizofreniei si insomniilor. Un nou studiu ar putea dezvalui originile acestora si a altor boli examinand un subiect de cercetare improbabil: viermii.

Proiectul a examinat modul in care viermii microscopici numiti C. elegans se fereau de anumite tipuri de lumina. Cercetatorii au facut numeroase descoperiri, printre care se numara cel in care C. elegans paralizati dobandeau mobilitate in prezenta luminii ultraviolete.

Caenorhabditis elegans este o nematoda cu o lungime de aproximativ 1 mm, ce traieste in zone geografice temperate. Cercetarile asupra biologiei moleculare a viermelui au inceput in anul 1974 si de atunci acest vierme a fost utilizat ca un organism model.

In 34 de ani de cercetari intensive realizate pe C. elegans in sute de laboratoare, nimeni nu a descoperit ca acesti viermi pot raspunde la un stimul luminos. Testand un grup de viermi paralizati datorita unei mutatii genice, cercetatorii au descoperit faptul ca acestia se puteau misca in anumite conditii.

Mutantii ramaneau paralizati datorita faptului ca neuronii nu mai puteau realiza o conexiune neuron-neuron si neuron-tesut muscular. Cand acesti mutanti erau supusi unui stimul luminos cu lungime de unda mica precum lumina ultravioleta, se crea un nou semnal in neuroni, permitand viermilor sa se miste atat timp cat lumina actiona asupra lor. Acest raspuns nu a mai fost studiat la C. elegans pentru ca viermii fara mutatie se pot misca liberi. Se crede ca acesti viermi sunt "construiti" in asa fel incat sa evite lumina solara directa ce include si razele ultraviolete. Aceasta lumina le-ar putea fi fatala avand in vedere marimea lor.

Cercetarile sunt inca in stadiile primare, dar ar putea avea implicatii majore in viitor, mai ales in cercetarile asupra sistemului nervos in cazul oamenilor.

www.medicalnewstoday.com
biology.plosjournals.org


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Soareci de laborator cu hepatocite umane

Studii realizate la Institutul Salk, ramura de cercetari in domeniul biologiei, prezinta o noua tehnica pentru a transplanta hepatocite umane in ficatul soarecilor de laborator. Aceasta descoperire ofera noi posibilitati de testare a tratamentelor pentru bolile hepatice.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro