MedicalStudent.ro

Sunday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Obtinerea placentei prin modificarea celulelor embrionare

Obtinerea placentei prin modificarea celulelor embrionare

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Pentru a descoperi modul in care ovulul fecundat se dezvolta si evolueaza, cercetatorii de la McKnight Brain Institute si Harvard Stem Cell Institute au deturnat cateva celule de la producerea embrionului, pentru a obtine o masa celulara din care sa derive placenta. Acest lucru a fost posibil prin manipularea unei anume gene intr-un blastocist de soarece.

 

Deslusirea mecanismului care produce aceasta deturnare ofera medicilor speranta ca vor putea intelege in amanunt fenomenul care determina aparitia sarcinii ectopice sau a celei molare.

Chi-Wei Lu, cercetator in neurostiinta, a declarat ca studiile realizate au pornit de la cautarea factorilor responsabili de transformarea celulelor stem embrionare in celule maligne, principiu aflat la baza aparitiei tumorilor. Astfel a fost descoperit semnalul care initiaza diferentierea in cadrul tesutului embrionar.

Prin activarea genei Ras, tinuta intr-un mediu de cultura specific, oamenii de stiinta au putut sa « actioneze » la nivelul celulelor din partea interna a blastocistului. Prin urmare acestea au evoluat in celule asemanatoare celor trofoblastului, ce stau in mod obisnuit la originea aparitiei placentei.

Cercetatorii au marcat celulele « nou » obtinute, denumite celule ES-TS, si le-au injectat embrionilor de soareci. In loc sa se alature celulelor embrionare, ES-TS au participat la formarea placentei. Mai mult decat atat, cand embrionii au fost « transplantati » la alte mame purtatoare, celulele ES-TS au avut functie exclusiv in dezvoltarea placentei.

Rezultatele experimentelor efectuate ofera o perspectiva neasteptata asupra evolutiei celulelor embrionare. Acestea sunt considerate cu un grad mare de plasticitate, avandu-se in vedere faptul ca prin simpla activarea a unei gene placenta rezulta din alt tip celular decat din cel obisnuit.

Cercetatarile ce se vor mai efectua prin modificarea genetica a evolutiei unui anumit tip de celula vor stabili importanta intelegerii mecanismului de dezvoltare a celulelor stem embrionare.

Descoperirea recenta are o importanta ridicata prin faptul ca permite realizarea a numeroase experimente, fara a mai exista drept limitarea numarul de celule prelevate de la embrionii in stadii foarte mici de evolutie.

Important in experimente este si mediul de cultura in care sunt tinute initial celulele. In unele medii se observa o evolutie celulara asemanatoare celei ce se produce la animalele in stadii recente de dezvoltare. Momentan oamenii de stiinta sunt incantati de faptul ca au descoperit calea de a converti unidirectional celulele embrionare ale soarecelui in celulele trofoblastice. Acest lucru va conduce la intelegerea modului de aparitie al placentei, atat la animale cat si la oameni.

www.bio-medicine.org


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Noi teste pentru depistarea malariei
Profesorul Peter Seeberger de la ETH Zurich a lucrat la fabricarea unui vaccin anti-malarie de ani de zile. Acest nou test il aduce cu un pas mai aproape de telul sau. Agentul etiologic al malariei, plasmodium falciparum, poarta molecule de glucide nocive - numite GPI - pe suprafata sa, care pot fi identificate individual.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro