MedicalStudent.ro

Monday
May 20th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Moartea subita

Evaluare articol: / 34
Cel mai slabCel mai bun 

moartea subita cardiacaDefinitie:

Moartea subita este definita ca un eveniment natural, rapid si neasteptat ce survine intr-o perioada de timp de o ora sau mai putin de o ora de la debutul evenimentului clinic, la persoane cu boli necunoscute sau cunoscute.

In cazul decesului fara martori, se extinde perioada la  de timp la 24 de ore dupa ce victima a fost vazuta intr-o stare clinica stabila.

Din punct de vedere clinic, moartea subita reprezinta o stare sincopala neasteptata si potential ireversibila, ceea ce o diferentiaza de toate cauzele de sincopa, care sunt in majoritate reversibile.

Mortea subita se poate clasifica in :

1. Moarte subita de origine cardiaca
2. Moarte subita de origine necardiaca  

1.Moartea subita de origine cardiaca

Nosologie

a)Definitie:
Moartea subita cardiaca (MSC) reprezinta moartea naturala, rapida si neasteptata datorata cauzelor cardiace, ce apare in curs de o ora de la debutul simptomelor acute, la o persoana cu boli cardiace cunoscute sau necunoscute.

Kuller a propus urmatoarele patru criterii:
•    Durata de timp de la instalarea simptomelor pana la moarte
•    Caracterul neasteptat, neprevazut
•    Existenta sau nu a unor antecedente de boli cardiace
•    Etiologia specifica

b)Terminologie:

Definitia termenilor referitori la moartea subita cardiaca :

 TermenDefinitie
Calificative sau exceptii
 Moarte Oprirea ireversibila a tuturor functiilor biologice Nici unul
 Stop cardiac Oprirea brusca a functiei de pompa a inimii , care poate fi reversibila, dar  care poate duce la moarte in lipsa interventiei precoceReversibilitate spontana rara; probabilitatea resuscitarii cu succes tine de mecanismul stopului cardiac, statusul clinic si timpul scurs  pana la interventie.

 Colaps cardiovascular O pierdere subita sau efectiva de flux sanguin datorita unor cauze cardiace  si/sau vasculare periferice, care pot fi reversibile spontan (sincopa  vasodepresoare sau cardioinhibitoare) sau doar prin interventii (stopul cardiac) Termen nespecific care include stopul cardiac si consecintele sale si care se caracterizeaza prin reversibilitate spontana.

 c)Cadrul patologic

Moartea subita determina 20-30% din mortalitatea generala, existand doua varfuri ale incidentei. Primul varf al incidentei se inregistreaza intre nastere si varsta de 6 luni (sindromul mortii subite la sugar). Al doilea varf apare intre 45 si75 de ani. Dupa 70 de ani se observa o scadere a  incidentei mortii subite.
Mortea subita este mai frecvent intalnita la barbati si incidenta este mai mare in tarile dezvoltate decat in cele in curs de dezvoltare.

Distributia circadiana a mortii subite arata o aparitie mai frecventa in primele  ore ale zile ( 6:00-10:00)

MSC este consecinta directa a stopului cardiac ce poate fi reversibil daca se intervine promt, inaintea opririi definitive a functiei cerebrale (moartea cerebrala) si a celorlalte functii (moartea biologica).

MSC poate surveni la persoane aparent sanatoase, fiind prima si ultima manifestare a bolii (mai ales boala cardiaca ishemica) sau la o persoana cu cardiopatie hipertrofica intr-un moment neprevazut, aparitia mortii nefiind precedata de o agravare a starii evolutive a bolii de baza.

 

spasm coronarian

 
Factorii ereditari contribuie nespecific la riscul pentru moartea subita, reprezentand predispozitie ereditara pentru boala cardiaca coronariana.
Incidenta MSC este mai crescuta la rasa neagra decat cea alba.

Factorii de risc pentru MSC: varsta, tensiunea arteriala crescuta, hipertrofia ventriculara stanga, fumatul, nivelul colesterolului seric crescut, obezitatea si anomaliile electrocardiografice specifice.

Singura metoda practica de prevenire a MSC, o reprezinta controlul factorilor de risc coronarian, 50% din totalul mortilor cardiace sunt subite si neasteptate.

Cel mai mare risc  de MSC apare in faza de convalescenta  a infarctului (de la 3 zile la 8 saptamani).

Factorii psihosociali pot influenta riscul MSC. Schimbarile in viata familiala, profesionala, sociala, stresul puternic si nivelul scazut de educatie favorizeaza aparitia mortii subite.

Tipul A de personalitate este mai predispus la MSC. Tipul de personalitate A are urmatoarele caracteristici majore:

-sentimentul urgentei si nerabdare
-ostilitate si agresivitate
-puternica dorinta de acumulare
-anumite caracteristici fizice ce rezulta din stressul acumulat

Sentimentul urgentei si nerabdarea sunt ilustrate la persoanele , care, printre alte lucruri, sunt frustrate cand sunt nevoite sa stea la rand, intrerup pe ceilalti, merg si vorbesc repede si sunt in mod dramatic contiente de trecerea timpului si de cat de putin timp au ele pentru a-si rezolva sarcinile si problemele.

Sindromul de moarte subita al sugarului si copilului

Sindromul de MSC  al sugarului se manifesta mai ales de la nastere pana la varsta de 6 luni, afecteaza mai ales sexul masculin iar incidenta variaza intre 0,1%-0,3%.

Numai 19% din mortile subite  la copii intre 1-13 ani sunt de origine cardiaca, in timp ce intre 14 – 21 de ani , 30% sunt de cauza cardiaca. In 65% din cazuri, cauza MSC a fost identificata, 80% fiind reprezentata de originea ectopica din aorta a uneia sau mai multor artere coronare.

La copii mai mari , mai mult de 75% din cazuri, cauza MSC nu este atribuita bolii cardiace .

Infectia este cauza principala a mortii subite la copil, fiind urmata de cauze cardiace.

Mai mult de 50% din cauzele cardiace la copii care nu sunt in timpul exercitiilor fizice sunt reprezentate de aritmii idiopatice pe un cord aparent normal la autopsie. Cauzele mortii subite la copii au fost legate de o serie de boli cardiovasculare, ce inlud: cardiomiopatii hipertrofice, miocardita, anomalii coronariene, sindrom WPW, sindrom QT prelungit si corectia chirurgicala  pentru boala congenitala a inimii, de exemplu, Tetralogia Fallot sau transpozitia de vase mari.

 Cauze de moarte subita la sugari  (0-1ani) 
Procente
 Anomaliile arterelor coronare 50%
 Miocardita 0%
 Nici o cauza 35%
 Alte cauze 10%
 Cardiopatii hipertrofice 5%

 Cauze de moarte subita la copiii aparent sanatosi:

  • Cardiace:
    • Miocardita
    • Cardiomiopatia hipertrofica
    • Anomalii ale sistemului de conducere
    • Fibroza miocardica
    • Anomalii ale arterelor coronare
  • Necardiace
    • Infectia
    • Hemoragia cerebrala
    • Hemoragia abdominala
    • Substante toxice
    • Anomalii pulmonare
    • Necunoscute
Cateva studii de cercetare din Marea Britanie au concluzionat urmatoarele:
1)    Cauzele de moarte subita s-au injumatatit dupa ce sugarii au fost asezati pe spate sau pe o parte si nu cu fata in jos.
2)    Zece cazuri de moarte subita apar in fiecare saptamana in Marea Britanie
3)    80% dintre copii care mor subit au varsta intre 1-6 luni, dar aproximativ un sfert din cazuri au sub 2 luni
4)    Riscul cel mai mare il au baietii, prematurii, copiii mamelor foarte tinere, copiii din familii extrem de sarace, copiii ale caror mame fumeaza in timpul sarcinii sau dupa nastere.
5)    Aproximativ doua treimi din cazuri au loc iarna datorita infectiilor respiratorii mai frecvente.
6)    Cel mai mare risc de moarte subita se considera a fi infasatul prea strans al sugarului si pozitionarea lui in pat cu fata in jos, mai ales atunci cand copilul este febril.
7)    Supraincalzirea sugarului reprezinta un factor de risc crescut, la copilul care nu are inca dezvoltate mecanismele de reglare termica.

MSC la tinerii atleti

Procentul de moarte subita cardiaca care apare in timpul exercitiilor fizice este de 5 % iar la sportivii de performanta , acest risc poate creste pana ala 75%. La persoanele de peste 35 de ani, cauza cea mai frecventa este ateroscleroza, in timp ce la pacientii sub 35 de ani cauzele sunt: cardiomipatia hipertrofica, hipertrofia ventriculuilui stang idiopatica, displazia ventriculului drept si anomalii ale arterelor coronare.

Conditii in care chirurgia poate reduce semnificativ riscul mortii subite:

Afectiunea cardiaca
Procedura chirurgicala
 Anomalii ale vaselor coronariene By-pass coronarian
 Sindrom  WPW Sectionarea fasciculului accesor
 Sindrom QT prelungit, refractar la blocante beta adrenergice Simpatectomie cervicotoracica stanga
 Boala tricoronariana cu functia VS redusa By-pass coronarian
 Boala coronariana cu functia  VS prezervata si FV inductibila By-pass coronarian
 Anevrism ventricular localizat sau tumori Rezectie miocardica ghidata de harta
 Boala coronariana cu cicatrice ventriculara sau anevrism ventricular       
 Rezectie endocardica ghidata de harta
Cardiomiopatie dilatativa severa
 Transplant cardiac
 Stenoza valvulara aortica critica Protezarea valvei aortice


2. Moartea subita de cauza necardiaca
Cauzele necardiace de moarte subita au importanta deosebita, deoarece trebuie excluse in tratamentul diferential al mortii subite cardiace.
- Ruptura unui anevrism aortic asociata cu varsta >70 de ani, hipertensiunea si fumatul. Anevrismul aortic toracic se asociaza cu sindromul Marfan si sifilisul. Hemoragia intracerebrala poate fi secundara hipertensiunii sau anevrismului intracranian.. Acesti pacienti isi pierd constienta inainte de disparitia pulsului, in timp ce victimele mortii subite cardiace prezinta disparitia pulsului in acelasi timp cu pierderea constientei.

Consumul acut de alcool (“inima de vacanta”) poate determina moarte subita prin producerea unor aritmii atriale si ventriculare, datorita activitatii simpatice.

Embolia pulmonara masiva poate cauza moartea in mod subit, avand semne si simptomee identice mortii subite cardiace.

Antecedentele de tromboza venoasa, tromboflebita sau episoade tranzitorii de embolii pulmonare pot fi sugestive, dar confirmarea certa a acestei cauze necesita adesea autopsie.

In studiile lui Kuller, aproximativ 59% din autopsiile efectuate, au avut drept cauza a mortii bolile cardiace si aortice, 9% au fost boli pulmonare si 11% cauze cerebrale. Majoritatea mortilor subite in prima ora de la aparitia simptomelor au fost atribuite bolii coronariene.

Aproximativ  60% din mortile subite  sunt considerate a fi de origine cardiaca, aceasta proportie crescand in ultimii ani, iar cauzele pulmonare si cerebrale reprezinta fiecare 10-15% din mortile subite.


Bibliografie:

A)Tratat de patologie chirurgicala cardiovasculara – Ed Medicala , Prof Dr Ion Socoteanu pag 1379-1396
B)Brooks R, Garan H, Smith PN, Ruskin JN –The role of Cardiac Surgery in the prevention of sudden death and the prevention of sudden cardiac death , 1990
C)Meyerburg RJ, Castellanos – colapsul Cardiovascular, stopul cardiac si moartea subita cardiaca, Harrison, Principiile medicinei interne , 14 th edition, editia a 2-a in limba romana, Vol1.Editura Teora.
D) Campeanu A, Gherasim L – Moartea subita cardiaca din subredactia L Gherasim – Medicina interna, vol2 ,Ed Medicala 1999
E)Kuller LH-Sudden death – Definition and epidemiologic considerations 1980
F)Stiintele comportamentului uman , Editura Trei,Dr. Ovidiu Popa Velea

 

 


Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Un tratament neobisnuit pentru astm

Cercetatorii britanici sunt nerabdatori sa afle daca viermii cu carlig au un efect asupra sistemului imun si daca pot fi utilizati intr-un tratament eficient impotriva astmului si anumitor alergii. Exista pareri conform carora acestia ar putea avea un efect terapeutic si in cazul diabetului zaharat de tip 1 si respectiv in cazul sclerozei multiple.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro