MedicalStudent.ro

Sunday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie

Farmacologie

Farmacologie- doza eficace de noutati pentru a satisface nevoia de cunoastere a organismului.

Medicamentele fara efecte secundare pot fi solutia pentru boala Alzheimer

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Sunt 100 de ani de cand boala Alzheimer a fost descoperita si in continuare cele mai bune tratamente pentru aceasta sunt medicamente foarte toxice pentru organismul uman. Dar noi cercetari de la Universitatea Rockefeller, publicate in editia online a Academiei Nationale de Stiinte, au identificat tinta terapeutica, numita cazein kinaza 1. Aceasta poate fi cheia pentru a stopa evolutia bolii. Cercetarile, bazate pe studiul celulelor mamiferelor, arata ca substantele chimice care blocheaza cazein kinaza 1 nu interfera cu caile esentiale conectate apropiat.

Boala Alzheimer este cauzata de o sinteza unei mici proteine numita beta-amiloid, care este formata atunci cand o proteina mai mare este scindata in bucati. Dar enzima care produce beta-amiloidul este de asemenea raspunzatoare de scindarea unei alte proteine, numite Notch. Problema cu medicamentele existente este ca blocheaza aceste enzime pentru a opri sinteza beta-amiloidului, dar in acelasi timp blocheaza si clivarea proteinei Notch, care joaca un rol important in dezvoltarea unor celule neuronale sanatoase.

Noile cercetari, bazate pe studii conduse de Marc Fajolet si de castigatorul premiului Nobel - Paul Greengard - director al Centrului Fisher pentru Cercetarea Bolii Alzheimer, au identificat o alta proteina, cazein kinaza 1. Aceasta are rol in reglarea enzimelor. Cand a fost blocata cazein kinaza 1, productia de beta-amiloid a scazut, dar semnalizarea prin Notch nu a fost afectata.

Greengard spune: "Studiile pe tesut nervos de la pacienti afectati de boala Alzheimer au aratat o crestere a exprimarii cazein kinazei 1." "Am descoperit ca enzimele cheie implicate in producerea beta-amiloidului - numite BACE si gama-secretaza - erau tintele cazein kinazei 1, asadar am investigat ce rol joaca aceasta."

Cercetatorii au modificat celule de sobolani pentru a genera o forma de cazein kinaza 1 care sa fie mereu activa, si au descoperit ca aceste celule produceau mai multa proteina beta-amiloid decat era normal. Apoi, folosind trei tipuri diferite de substante chimice, au blocat activitatea proteinei. Cand au facut asta, au putut sa opreasca sinteza proteinei beta-amiloid fara sa afecteze semnalizare proteinelor Notch.

Studiile sugereaza ca o terapie a bolii Alzheimer bazata pe aceste substante ar putea sa reduca sau chiar sa opreasca producerea de beta-amiloid fara sa aiba efecte secundare. "Numeroasele eforturi au fost facute pentru obtinerea medicamentelor inhibitoare de gama-secretaza", spune Greengard, "dar la studiile pe animale s-au observat importante efecte secundare. Speram ca cercetarile sa poata duce la obtinerea unor medicamente care nu au aceste probleme." (sursa www.medicalnewstoday.com)
 
Pagina 10 din 10

Din aceeasi categorie:

Metilnaltrexona vine in sprijinul bolnavilor de cancer cu afectiuni intestinale cauzate de opioide

Metilnaltrexona (bromura de metilnaltrexona), un medicament menit sa elimine unul din efectele adverse ale analgezicelor in randul bolnavilor de cancer, a primit aprobarea de punere pe piata de la United States Food and Drug Administration (FDA) pe 24 aprilie 2008, pentru tratamentul afectiunilor intestinale aparute ca urmare a folosirii opioidelor.

 

Echivalentul european al FDA, Comitetul pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman, si-a dat acordul pentru comercializarea sub numele de Relistor pe 24 aprilie.
“Acest nou medicament va fi de mare ajutor celor ce intampina probleme grave de constipatie asociate cu folosirea frecventa de morfina sau alte opioide in faza terminala sau avansata a bolii.”, a firma Joyce Korvick, director al Diviziei de Produse Gastroenterologice din cadrul FDA.
A durat 30 de ani pana la punerea pe piata a unui astfel de medicament.
Pacientii dependenti de opioide pentru calmarea durerilor sunt deseori fortati sa intrerupa tratamentul din cauza efectelor adverse. Acest medicament rezolva o problema clinica importanta pentru unii dintre pacienti.

In Statele Unite, analgezicele opioide puternice precum Percocet, Oxycontin sau morfina sunt administrate la peste 1,5 milioane de oameni care sufera de boli in stadiu avansat cum este cancerul. Desi morfina si derivatii sai raman cele mai folosite opioide pentru calmarea durerii, acestea produc efecte adverse semnificative, printre care si constipatia severa, motiv pentru care foarte multi pacienti intrerup tratamentul cu analgezice. Metilnaltrexona inlatura acest efect secundar si mentine efectul analgezic.

Metilnaltrexona a fost descoperita in 1979 de farmacologul Leon Goldberg de la Universitatea din Chicago. Goldberg a testat derivati de naltrexona, o substanta stabila care blocheaza efectele morfinei, cu scopul de a gasi medicamentul ce nu poate trece bariera hematoencefalica. Prin urmare, medicamentul nu a interferat cu efectul morfinei asupra durerii, dar a stopat efectele nedorite de la nivel intestinal.

Succesul initial al folosirii acestui medicament a atras atentia colegilor lui Goldberg care au continuat, dupa moartea acestuia, studiul compusului - testarea pe animale, teste clinice de siguranta, stabilirea efectelor in studiile preclinice la voluntari si pacienti si marirea potentialului de aplicatie.

In 2001, Progenics Pharmaceuticals, din Tarrytown, New York, a cumparat drepturile de a produce metilnaltrexona.

Dovada eficacitatii acesteia a fost evidentiata la pacientii tratati cu metadona, unde a avut imediat efect laxativ.
Alte studii au aratat de metilnaltrexona poate bloca raspandirea virusului HIV in organism si replicarea lui in conditiile unui tratament cu morfina. Greata si voma produse de medicamentul anti-HIV, Ritonavir, pot fi atenuate prin efectul metilnaltrexonei.

Studiile recente sugereaza ca ar putea fi folosit cu succes in tratamentul retentiei urinare, prurit si greata.

Metilnaltrexona este primul tratament aprobat din noua clasa de medicamente menite sa diminueze efectele adverse ale opioidelor asupra tractului gastrointestinal, fara a interfera cu calmarea durerii.

Relistor este un medicament injectabil ce poate fi administrat ori de cate ori e nevoie, dar nu mai mult de o doza in 24 de ore. Se recomanda o doza la 2 zile la pacientii in stare avansata de boala.

Sursa: medicalnewstoday.com

Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro