MedicalStudent.ro

Monday
May 20th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Ce este artrita psoriatica?

Evaluare articol: / 5
Cel mai slabCel mai bun 

Psoriasis este de multe ori o boala care se confunda a fi exclusiv de piele, din cauza identificarii usoare la nivelul acestui organ. Semnele specifice care o caracterizeaza, intra-adevar induc o boala de piele: pete solzoase, rosiatice la nivelul ariei genitale, scalp, genunchi si umeri.

Artrita psoriatica este una dintre urmarile acestui complex : sistem imun-psoriazis, manifestandu-se printr-o stare patologica, caracterizata prin umflarea dureroasa a articulatiilor de la nivelul membrelor.

Cu toate acestea , psoriazisul este rezultatul unei suprasolicitari a sistemului imun, exprimate prin producerea de catre acesta in exces a celulelor alb-sidefii moarte. Aceste celule sunt responsabile de formarea leziunilor care provoaca mancarime si discomfort. Mergand mai departe in patologia bolii, psoraizisul, impreuna cu deficienta exprimata de catre sistemului imun, pot duce la alte afectiuni ale altor organe.

De asemenea poate induce inflamatie la nivelul tesuturilor (cartilaje si tendoane), la nivelul unor organe, cum ar fi inima , plamanii , rinichii sau la nivelul ochilor. Simptomele in artrita psoriatica pot fi diferite si pot varia in intensitate, in timp. Umflarea extremitatilor este destu de comuna, unghiile putand deveni albicioase , friabile . Inflamatia poate ataca si maduva spinarii de asemenea, ca semn distinctiv fiind o ingreunare a capacitati pacientului de a executa miscari de flexie sau extensie a trunchiului. In multe cazuri artrita poate conduce la aparitia spondilitei. Persoanele cu artrita psoriatica pot experimenta si anumite puncte dureroase bine delimitate la nivelul spatelui si la nivelul membrului inferior.

Conform unui studiu al Institutului National al Sanatatii, in S.U.A , intre 5.8 si 7.5 de milioane de personae sufera de psoriazis. Cu toate ca acesta boala poate fi dezvoltata in orice moment al vietii, primele simptome apar frecvent la varste cuprinse intre 15 si 35 de ani. Un procent de 10-15 % dintre indivizii acestei tari dezvolta simptoame pana la varsta de 10 ani .O foarte mica fractie acuza boala in copilarie.

Daca o persoana este diagnosticata cu psoriazis, acest lucru nu reprezinta o certitudine in dezvoltarea artritei psoriatice, dar predispune individul la un mare risc spre insusirea afectiunii.

Boala determina la inceput, formarea unor leziuni la nivelul pielii, caracteristice. Simptomele specifice de la nivelul articulatiilor pot intarzia si 10 ani. In cea mai mare masura a cazurilor de psoriazis vor aparea umflaturi ale mainilor, ale picioarelor, articulatiilor si a tesuturilor adiacente. Aproape o treime dintre persoanele care sunt afectate de aceasta boala vor dezvolta o forma distructiva , care se va manifesta prin deteriorarea articulatiilor cu dificultati in miscare.

La fel ca si psoriazisul, artrita soriatica poate debuta in orice perioada a vietii dar cu predilectie pentru varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Copiii pot dezvolta o forma juvenila de artrita psoriatica. Cu toate ca boala nu are preferinte de sex, se pare ca femeile sunt ceva mai afectate de aceasta.

Invatarea si detectarea simptomelor caracteristice psoriazisului si artritei psoriatice in timp util, este un lucru foarte important, deoarece netratata, poate duce la ingreunarea masiva a stilului de viata al unui individ..

Chiar daca nu exista un tratament 100% eficace, se cunosc multe metode de atenuarea a simptomelor, care de altfel sunt cu adevarat dureroase.

Cercetatorii cauta raspunsuri in privinta acestei boli, pentru a izola si a determina segmentul precis din organismul nostru, responsabil de aceasta afectiune.
Publicat de :
Alexandru Padineanu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro