MedicalStudent.ro

Sunday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Cancerul mamar

Evaluare articol: / 5
Cel mai slabCel mai bun 

cancer san?Probabil despre aceasta boala a auzit toata lumea, dar probabil nu toti stiu cat de frecventa este. Cancerul la san sau cancerul mamar in cele mai multe cazuri este o boala fatala, dar nu datorita lipsei unui tratament eficient sau a unor metode de detectare, ci din cauza ca multe femei spun: “Nu mi se poate intampla mie acest lucru!”, “Nu pot fi eu atat de ghinionista!”. Tocmai aici apare problema. Femeile evita sa faca un control. Probabil se crede ca este un lucru rusinos, un lucru de care sa te feresti. Chiar trebuie sa se renunte la aceste “pareri”, “complexe” (spuneti-le cum vreti) si sa va ganditi la voi pentru ca aceasta boala este mai mult decat o realitate. Sper ca aceasta statistica facuta de Fundatia Nationala (SUA) a Cancerului de San sa va puna sa va ganditi la sanatatea voastra un pic mai mult.

 

 

• O data la doua minute o femeie este diagnosticata cu cancer mamar.
• In acest an se preconizeaza sa apara peste 211.000 de noi cazuri de cancer mamar in SUA.
• Din opt femei care ajung la varsta de 85 de ani, cel putin una va dezvolta cancer mamar pe durata vietii.
• Cancerul mamar este principala cauza a mortii femeilor cu varste cuprinse intre 40 si 55 de ani
• 70% din cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin teste de auto-examinare. Nu toate umflaturile de la nivelul sanului pot fi detectate prin palpare. Se recomanda sa se faca regulat o mamografie sau auto-examinari lunare.
• 2 din 10 umflaturi descoperite la nivelul sanului sunt canceroase. Daca o descoperi nu te panica si consulta un medic.
• Mamografia este o radiografie cu o concentratie mica de raze X care poate detecta cancerul mamar cu 2 ani inainte ca tumoarea sa fie simtita la palpare.
• Daca este descoperit la timp sansa supravietuirii este de 96%. Acestea sunt vesti excelente. In SUA peste 2 milioane de supravietuitori ai cancerului mamar inca sunt in viata.



Cateva din semnele incipiente ale acestei boli sunt:
1. Umflatura de care deja s-a vorbit care de-obicei este unica, tare si de cele mai multe ori nedureroasa .
2. Venele superficiale de la acest nivel sunt mai proeminente.
3. Papila mamara isi schimba textura pielii.
4. Poate aparea si o depresie in zona sanului

Se pare ca in cazul femeilor care au avut in familie o persoana bolnava de aceasta forma de cancer, prezinta un risc mai mare de a dezvolta boala. Totusi, majoritatea femeilor diagnosticate nu au avut in familie astfel de cazuri.

Cum se face o auto-examinare?

1. La dus se palpeaza incet fiecare san, folosindu-se mana dreapta pentru palparea sanului stang si mana stanga pentru palparea sanului drept. Se cerceteaza aparitia unei umflaturi, a unei zone intarite si se incearca tinerea evidentei evolutiei sanului.

2. In fata unei oglinzi, cu mainile ridicate se cauta orice neregularitate in conturul sanului. Apoi se aseaza mainile pe sold si se apasa pentru a contracta muschii partii anterioare a toracelui, urmarindu-se inegalitatea sanilor. (la foarte putine femei sanii sunt egali) 2a

3. Stand intinsa, cu o perna asezata sub umarul drept, cu membru superior drept sub cap, se palpeaza sanul drept folosind mana stanga inscriind miscari circulare sau verticale. Se foloseste o forta de apasare care evolueaza de la mica la mare. Apoi aceeasi actiune se repeat si la sanul stang.33a

 

Concluziile sunt la atitudinea voastra sa le trageti. Dar ganditi-va daca se merita sau nu un astfel de “efort” pentru descoperirea unei astfel de boli. Si incercati sa va “sacrificati” putin timp pentru a consulta in mod regulat un medic specialist.

 

 


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro