MedicalStudent.ro
Receptorii Toll-like şi imunitatea înnăscută - Legătura cu imunitatea dobândită. Perspective
Evaluare articol: / 23
Cel mai slabCel mai bun 
Scris de Mirela Diana Ilie   
Duminica, 07 Aprilie 2013

Toll like receptorImunitatea înnăscută reprezintă un mecanism conservat de-a lungul evoluţiei care intervine rapid şi eficient împotriva microorganismelor patogene pătrunse în organism. Ea se bazează pe un set limitat de PRRs (Pattern Recognition Receptors) care recunosc PAMPs (Pathogen-Associated Molecular Patterns) – structuri înalt conservate (care includ lipopolizaharide, peptidoglicani, dar şi molecule de ADN şi ARN viral). Aceste structuri sunt prezente la microbi (bacterii, viruşi, fungi, paraziţi), dar nu şi la mamifere, iar după detectarea lor, PRRs declanşează un răspuns inflamator care duce la distrugerea patogenilor. Dintre aceşti PRRs care iniţiază o cale de semnalizare proinflamatorie fac parte şi TLRs (Toll-Like Receptors) – alături de alte trei familii de PRRs:  NOD-Like Receptors, RIG-I-Like Receptors si C-type Lectin Receptors.

Citeste mai mult...
 
Prevenția melanomului
Evaluare articol: / 23
Cel mai slabCel mai bun 
Scris de Mirela Diana Ilie   
Duminica, 25 August 2013

preventia melanomuluiMelanomul este o tumoră malignă a pielii. Celulele tumorale maligne derivă din celulele producătoare de pigment - melanocitele. Printre factori ice pot contribui la apariția formațiunilor maligne sunt predispoziția genetică și radiația solară. Pe lângă faptul că melanomul este una dintre cele mai agresive tumori din oncologie, reprezintă 2 - 7% din cancerele cutanate și are o incidență în creştere – în SUA de exemplu la populaţia caucaziană se înregistrau 21,9 cazuri la 100.000 locuitori în 2002, faţă de 7,5 cazuri la 100.000 locuitori în 1975 - o creștere de aproape 200%.

Citeste mai mult...
 
Splenectomia laparoscopica pentru abces splenic, dupa infarct splenic
Evaluare articol: / 11
Cel mai slabCel mai bun 
Scris de Andreea Motoc, Oana Enache, Cristina Anton   
Duminica, 16 Februarie 2014

Pacient in varsta de 54 ani, internat in Clinica de Chirurgie “I.Juvara” a Sp.Cl.Dr.I.Cantacuzino, Bucuresti, in martie 2012:

Motivele internarii:
◦    Junghi toracic
◦    Febra, frisoane ( cu 2 saptamani inaintea internarii)
◦    Tumefactie genunchi stang
◦    Cervicalgii  
◦    Dureri la nivelul hipocondrului stang si articulatiei scapulo – humerale stangi

Citeste mai mult...
 
Cele mai mari progrese stiintifice din 2013
Evaluare articol: / 8
Cel mai slabCel mai bun 
Scris de Mirela Diana Ilie   
Vineri, 03 Ianuarie 2014

progrese 2013Cel mai spectaculos în 2013 a fost modul în care noile tehnici s-au răspândit rapid în laboratoarele din toată lumea. Chiar și cercetătorii care nu se specializează în dezvoltarea de noi tehnici au putut să adopte rapid – și chiar să îmbunătățească – noi tehnici de cercetare care să le ofere răspunsuri la întrebările lor, iar rezultatul a fost o accelerare a progresului și un amplu schimb de informații între cercetătorii din domenii diferite. Mai jos este un sumar al celor mai importante si promițătoare progrese înregistrate în biologie și medicină, alcătuit de cei de la The Scientist.

Citeste mai mult...
 
Hipertensiunea pulmonara
Evaluare articol: / 21
Cel mai slabCel mai bun 
Scris de Giorgiana Pavaloiu   
Duminica, 18 Mai 2014

hipertensiunea pulmonaraHipertensiunea pulmonara este un sindrom clinic, de etiologie plurifactoriala, caracterizat prin cresterea presiunii in artera pulmonara peste 25 mmHg in repaus. Hipertensiunea pulmonara idiopatica ( sau HTP primara) este rara, cu o incidenta de 2 cazuri la un milion.  In era de dinaintea tratamentului, durata medie de supravietuire era de 2.8 ani; chiar si asa, pacientii cu HTPP  au un prognostic rezervat.

Citeste mai mult...
 


Pagina 1 din 16